Binnenland

‘Koninginnedag’ onderzoek: oordeel over Willem-Alexander is over de hele linie positiever

21-04-2013 11:15

Sinds 2005 wordt er jaarlijks een onderzoek gehouden ter gelegenheid van Koninginnedag. Het onderzoek van dit jaar staat vanzelfsprekend sterk onder invloed van de Abdicatie en Kroning en de resultaten worden ook duidelijk beinvloed door het effect van het interview van afgelopen woensdag.

De belangrijkste resultaten zijn:

  • De groep mensen die wil dat Nederland een republiek wordt is gedaald naar 21 procent.  3 jaar geleden was dat nog 29 procent.
  • Het oordeel over Willem-Alexander is over de hele linie positiever geworden. De scores zijn weer terug in de buurt van de scores van 2007, terwijl ze de afgelopen jaren slechter waren geworden:  89 procent vindt nu hem sympathiek, dat was 2 jaar  geleden 75 procent (en in 2007 87 procent).  53 procent vindt hem boeiend, dat was vorig jaar nog 30 procent (maar in 2007 52 procent). Ook de scores “dicht bij het volk”(74 procent), “progressief” (47 procent) en “geschikt als staatshoofd” (81 procent) zijn nu duidelijk hoger dan vorig jaar.
  • Bij de vraag welke leden van het Koninklijk Huis men het sympathiekst vindt zijn de scores van Prins Willem Alexander en Koningin Beatrix duidelijk gestegen.  Maar de positie van Prinses Maxima is vrijwel ongewijzigd gebleven.
  • Interessant is het dat de vraag over de macht van de Koning(in) de score van degenen die willen dat het louter ceremonieel wordt nog maar een derde is, lager dan welk jaar ook in de afgelopen 8 jaar.  In 2009 was dat nog ongeveer de helft.
  • 73 procent heeft (veel) vertrouwen in Willem Alexander als Koning van Nederland (was vorig jaar 59 procent).
  • Ook blijkt op de vraag of Prinses Maxima afstand moet doen van haar Argentijnse paspoort nu nog maar 39 procent “ja” te zeggen, terwijl dat in 2011 nog 54 procent was. Alleen bij  PVV, SP en 50PLUS willen kiezers dat in meerderheid.
k-dag

Positieve invloed van interview

Ten slotte blijkt uit de specifieke vragen in dit onderzoek (pdf) over het interview van afgelopen woensdag dat het effect daarvan heel positief is geweest. 44 procent van de kijkers geeft aan dat het vertrouwen dat men heeft over de wijze waarop Koning Willem Alexander zijn Koningschap zal invullen door het interview hoger is geworden.

Een beter startpunt als deze scores voor de monarchie en Koning Willem-Alexander is amper voor te stellen. Zeker gezien de lage scores die de politiek, regering en vrijwel alle politici scoren.