Theo Janssen: ‘Zij hadden Pellè en wij geen Bony’

21-04-2013 23:25

De strijd om de tweede plek in de eredivisie lijkt na afgelopen weekend tussen PSV en Feyenoord te gaan. Nadat PSV eenvoudig van AZ won, liet Feyenoord in de zonovergoten Kuip zien geen moeite te hebben met het verzwakte Vitesse: het duel eindigde in 2-0. De Arnhemmers staan nu op de vierde plaats met een achterstand van zes punten op koploper Ajax en twee punten op PSV en Feyenoord. Na afloop van de wedstrijd in Rotterdam werd herhaaldelijk gesproken over de onterecht gegeven penalty, alle ploegen die gewoon nog drie keer moeten winnen en het beruchte avondje NAC.

Grote kerels

De wedstrijd in Rotterdam werd gedomineerd door Feyenoord, dat zich duidelijk wilde revancheren voor het gelijkspel tegen RKC. “We hebben verdiend gewonnen”, zegt Ruben Schaken. “Na het puntverlies vorige week hebben we elkaar eens goed de waarheid verteld. Dat ging er best hard aan toe, maar we zijn grote kerels dus dat kan ook. We wezen eerst teveel naar elkaar, in plaats van de fout bij onszelf te zoeken. Toen we de beelden van de wedstrijd tegen RKC bekeken zag iedereen waar hij zelf verzaakt had en dat wil niemand graag van zichzelf zien. Dus vandaag deed iedere speler wat van hem verwacht werd.”

Penalty

De ploeg van Ronald Koeman was beter, maar werd in het zadel geholpen door een penalty die onterecht werd toegekend. Vitesse-verdediger Kalas zou volgens scheidsrechter Bas Nijhuis hands hebben gemaakt, maar de bal kwam tegen zijn hoofd. Kalas reageerde echter koel: “Ik dacht eerst dat ploeggenoot Kashia een overtreding had gemaakt, maar toen bleek dat de scheids hands van mij had gezien. Ja, ik wist direct dat het niet zo was, maar de beslissing was genomen en ik kon er niks meer aan doen, behalve mezelf een kaart aanpraten.”

De verdediger uit Tsjechië houdt sowieso niet zo van protesteren. “Dat is niet mijn stijl en het helpt toch niet. Het is niet zo dat de scheidsrechter zijn beslissing opeens terugdraait.”

Honderd procent

Bas Nijhuis wist in de rust dat hij een verkeerde beslissing had gemaakt. “Je hoort het van de trainers die op een televisiescherm hebben gekeken.” En dat terwijl de scheidsrechter direct en resoluut naar de stip wees. “Vanuit mijn positie had ik geen twijfel. Theo (Janssen) vroeg nog: ‘Bas, honderd procent zeker?’ waarop ik zei: ‘Theo, honderd procent’. Toen haalde hij zijn teamgenoten bij me weg.”

Na de rust gaf Nijhuis al aan de spelers te kennen dat het inderdaad geen juiste beslissing was. “Maar je moet de tweede helft gewoon weer netjes doorfluiten.” Nijhuis vervolgt: “Ik baal er enorm van. Je gaat toch met een rotgevoel naar huis. Als je als spits een kans mist is het frustrerend, nou dit is net zo frustrerend. Klote.”

Theo Janssen probeerde nog in te spelen op het schuldgevoel van de leidsman. “Ik praat de hele wedstrijd wel met de scheids en dan wrijf je hem in dat hij er toch naast zat, maar dat helpt verder niets.”

Wel Pellè, geen Bony

Na rust maakte Feyenoord snel de belangrijke 2-0, waardoor de wedstrijd gespeeld was. Vitesse kwam er negentig minuten nauwelijks aan te pas. “Het verschil was dat zij Pellè hadden en wij geen Bony”, vervolgde Janssen. De topscorer was niet fit en ontbrak evenals spelmaker Van Ginkel in de selectie. “Dat verlies konden we niet opvangen. Voorin werd de bal niet vastgehouden en het hele team speelde te afwachtend. Misschien waren er jongens van ons onder de indruk van het stadion en de bijzondere sfeer.” De ervaren Janssen zag dat sommige teamgenoten de bal ook niet meer graag wilden hebben. “Dan wordt het moeilijk voetballen, kan ik je vertellen.”

Avondje NAC

De tweede plek lijkt voor Vitesse niet meer haalbaar. “We hebben het niet meer in eigen hand, maar we moeten gewoon de laatste drie wedstrijden winnen”, zegt Kalas. Die opmerking werd eveneens uitgesproken door Feyenoorders Janmaat, Schaken en Immers. Als zij de laatste duels tegen Heracles, ADO Den Haag en NAC winnen kunnen ze ook dit jaar als tweede eindigen. Er is zelfs nog stiekem hoop op de titel.

“Ik hou er geen rekening mee, maar ik ga zaterdag toch stiekem kijken naar NAC – Ajax”, zegt Janmaat. “Wij hadden het bij NAC ook moeilijk, mede omdat het veld moeilijk bespeelbaar is. Als Ajax daar punten laten liggen wordt het wel echt spannend.” Ook Schaken en Immers beginnen te grijnzen zodra ze het over een avondje NAC hebben. “Ja, natuurlijk bal ik mijn vuisten als NAC scoort”, stelt Immers. En “zo makkelijk is het niet hoor, ‘s avonds in Breda”, voegt Schaken daaraan toe. De rechtsbuiten vervolgt: “En PSV moet nog uit naar Twente, dus wij moeten gewoon drie keer winnen. Wie weet waar we dan eindigen.”

Hakje

Lex Immers heeft in ieder geval genoeg vertrouwen opgedaan. Tegen Vitesse gaf de harde werker zelfs een hakje op Janmaat, waar bijna uit gescoord werd. “Daar moest ik in het veld al om lachen. Als ik zelfs dat beheers…”, aldus Immers, die na lange tijd weer doel trof. “Mijn laatste goal scoorde ik een aantal weken geleden.” Lacht: “Ja, ik weet dat het op 12 december was, maar hoeveel weken dat geleden is mogen jullie uitrekenen, goed?”