Binnenland

Gevallen strafpleiter: Moszkowicz exit

22-04-2013 16:11

Bram Moszkowicz is definitief van het tableau geschrapt. Dat heeft het Hof van Discipline in Den Bosch maandag bepaald. Zijn beroep op ouderwets gedrag verwerpt het Hof.  Het Hof vindt dat Moszkowicz zijn woorden niet na is gekomen. Er zijn geen regelingen getroffen met oud-cliënten, ook heeft Moszkowicz geen jaarstukken ingeleverd. “Ik wilde nog goedemiddag zeggen” zei Moszkowicz hoorbaar door de NOS-microfoon. “Maar dat hoort er niet bij, geloof ik.”

Toga aan de wilgen

Daarmee komt op woensdag 24 april een einde aan de carrière van Moszkowicz als strafpleiter. Nadat hij eerder uit zijn ambt werd gezet leek een verdediging zelfs voor Moszkowicz geen geringe taak, want het oordeel van het hof was eerder vernietigend.

‘Ernstig en structureel’

Het Hof blijft vernietigend over Moszkowicz: “Het gaat in deze zaken om een heel scala van ernstige verwijten. Deze spelen zich af over een langere periode en zijn structureel. Mr. Moszkowicz heeft zich gedragen alsof de regelgeving niet voor hem bedoeld was. Hierdoor heeft hij voor alle advocaten geldende regels overtreden, geen verantwoording afgelegd en hebben zijn cliënten niet gekregen wat ze van hem mochten verwachten.”

De bezwaren van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten –Germ Kemper –  betroffen het op grote schaal overtreden van de beroepsregels over contante betalingen, bijscholing en het op tijd gereed hebben van de jaarstukken. Ook verweet hij Moszkowicz dat hij zijn verplichting om mee te werken aan het onderzoek naar de verschillende klachten niet nakwam.

NRC stond aan de basis van de val van Moszkowicz

Een reconstructie van de val van Moszkowicz leest u in NRC Handelsblad. Het was deze krant die aan de basis stond van het demasque van Moszkowicz. In 2011 publiceerde de krant dat de advocaat de fiscus heeft opgelicht. Tussen 2003 en 2006 heeft Moszkowicz voor meer dan één miljoen euro belasting ontdoken. Daarna volgden de klachten van cliënten en uiteindelijk een zaak van de Amsterdamse deken Germ Kemper. De dag des oordeels voor Moszkowicz – dit ging eraan vooraf.