Luis Suarez: winnaar of patient?

22-04-2013 16:22

Het is Luis Suarez weer gelukt. De Urguyaan heeft de hoon van de internationale voetbalwereld opnieuw over zich heen gekregen, nadat hij afgelopen weekend in de arm van Chelsea-verdediger Ivanovic beet. Enig kannibalisme is Suarez niet vreemd: hij nam eerder al  eens een hapje van toenmalig PSV-speler Ottman Bakkal. Het wangedrag van de ex-Ajacied zijn we inmiddels wel gewend. Denk bijvoorbeeld aan verfijnde duikelpartijen in strafschopgebieden, vermeend racisme richting Patrice Evra én zijn inventiviteit om op een WK als parttime keeper te fungeren. Tijd om de geestelijke gesteldheid van Luis Suarez te bespreken met psychiater Bram Bakker.

Soldaat Suarez

De kernvraag is duidelijk: Is Luis Suarez wel of niet goed bij zijn hoofd? De eerste de beste leek zou aan de hand van televisiebeelden zomaar het goede antwoord kunnen geven. “Die man is niet goed, daar hoef je niet voor doorgestudeerd te hebben”, bevestigt Bakker stellig.

“Suarez heeft duidelijk moeite om zijn impulsen te bedwingen. Dat kan je niet na één keer zeggen, maar aangezien er sprake is van recidive kunnen we dat nu wel vaststellen. Hij heeft zichzelf niet in de hand”,  zo luidt de eerste diagnose.

Bakker vervolgt: “Los van de problematische impulsregulatie, is het moeilijk om van afstand in te schatten of er sprake is van een stoornis en zo ja, welke. Dat is maatwerk, daar ga ik ook niet over speculeren. Maar het gedrag van Suarez heeft niets met een gezonde winnaarsmentaliteit te maken. Zijn acties op het veld lijken eerder op de manier waarop soldaten zich in oorlogsgebieden manifesteren, terwijl zij thuis vaak erg braaf zijn. Daar doet Suarez wel aan denken.”

Schade

Natuurlijk kunnen we een deel van het temperamentvolle gedrag toeschrijven aan het latinobloed dat in de Zuid-Amerikaan stroomt. De rest van het warmbloedige continent lijkt echter wel een grens van beschaving te kennen. Een serieuze behandeling lijkt op z’n plaats.

“Hij heeft volgens mij wel eens eerder therapie gevolgd”, meent Bakker. “Die is niet aangeslagen, nee. Ik denk ook dat zijn deviante gedrag niet met enkele sportpsychologische trucjes valt op te lossen. Ik raad hem aan om zich serieus te laten behandelen en ik denk eigenlijk dat Liverpool dat ook van hem zal eisen. Momenteel brengt hij de reputatie van zijn club buitengewoon veel schade toe.”

Overdreven emoties

Hoewel Suarez direct na de wedstrijd zijn excuses aanbood aan slachtoffer Ivanovic (telefonisch) en aan de hele voetbalwereld (Twitter), krijgt het bijtincident logischerwijs een vervolg. De Engelse voetbalbond heeft aangekondigd de zaak uit te zullen zoeken. In Nederland kreeg de spits ooit zeven wedstrijden voor het bijten van Ottman Bakkal, een soortgelijke straf hangt hem in Engeland ook boven het hoofd.

“Ik zou het niet vreemd vinden als ze hem tien wedstrijden op de tribune zetten”, stelt Bakker. “En dat is maar goed ook. Als de bond niet ingrijpt geven ze een verkeerd signaal af aan de jeugd, dan gaan de jonge jongens denken dat het normaal is. Maar dat is het allerminst, het komt voort uit overdreven emoties. Hij zal zich echt moeten leren beheersen.”

Zie hier de beelden van ‘de kannibaal’ Suarez

http://www.youtube.com/watch?v=5-H4rrJQt3E