Buitenland

Politie filmde geweld tussen moslims en boeddhisten in Birma

22-04-2013 13:19

De BBC heeft (heftige) beelden in handen waarop te zien is hoe niet alleen politie vanaf de zijlijn kijkt naar het geweld tussen moslims en boeddhisten in Birma/Myanmar; ook zouden ze het zelf gefilmd hebben. De politie waren machteloos in de gewelddadige rellen, waarin zelfs boeddhistische monniken vorige maand moslims met zwaarden te lijf gingen.

Op 22 maart liep de spanning tussen de twee groeperingen hoog op na een ruzie in een juwelierszaak. Er vielen meer dan veertig doden en tientallen raakten gewond. De Moslimse ‘wijk’ van de stad werd in as gelegd. De politie was met een zware minderheid en besloot zich terug te trekken. Ook de brandweer werd bedreigd toen ze het vuur wilden blussen.

Sancties opheffen

De Europese Unie heeft sancties tegen Birma opgeschort, om het hervormingsproces te bevorderen. Dit was vorig jaar al besloten. Het wapenembargo blijft wel in stand. Volgens Human Rights Watch is het nog veel te vroeg om de sancties op te heffen, omdat het geweld tegen de moslimminderheden nog steeds niet ten einde is.