Politiek

Plasterk: minder onderzoek naar links- en rechts-extremisme

23-04-2013 14:36

De AIVD gaat minder onderzoek doen naar links- en rechts-extremisme. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdagmiddag tijdens het Vragenuur. “Links en rechts-extremisme zal minder worden gerechercheerd.” Plasterk kreeg kritiek van vrijwel de hele Tweede Kamer op de bezuigingen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft onlangs het dreigingsniveau verhoogd van beperkt naar substantieel.

Bezuinigingen ‘draconisch’

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt de bezuinigingen ‘draconisch’. SP-Kamerlid Ronald van Raak voegde er aan toe dat de bezuinigen in het regeerakkoord op de AIVD zijn voorgesteld door mensen die geen verstand hebben van inlichtingendiensten. De AIVD moet de komende jaren 70 miljoen euro bezuinigen op een budget van 195 miljoen euro. Plasterk zegde de Kamer toe later dit jaar met een nadere invulling van de bezuinigingen te zullen komen.

Cyber-aanval uit China

Ondertussen wordt Nederland steeds vaker het slachtoffer van cyber-spionage. Zo zijn Nederlandse ambtenaren vorig jaar het doelwit geweest van een grootschalige internationale spionageaanval.

‘Oorlog tussen Plasterk en AIVD’

Volgens AIVD-deskundige Roger Vleugels is het oorlog tussen minister Plasterk en de AIVD. “”De AIVD was volkomen verrast door die bezuiniging. Het geeft voor een inlichtingendienst natuurlijk te denken dat je zo’n ingreep niet ziet aankomen”, zegt hij tegen Nu.nl.