Voetbal

Ex-scheidsrechter Van der Ende: ‘Zorgen om arbitrage’

24-04-2013 16:32

Een wedstrijd tussen Borussia Dortmund en Real Madrid vanavond met een Nederlandse arbiter. Een recept dat vijftien jaar geleden net wat anders uitpakte dan een standaard avondje Champions League. Toenmalig arbiter Mario Van der Ende zag vlak voor aanvang dat een doel door Madrid-supporters omver werd getrokken. Terwijl een reservedoel nu verplicht is bij ieder Europees duel en er destijds direct maatregelen zijn getroffen, worden er anno 2013 in de scheidsrechterij minder grote stappen gemaakt.

Anekdotes

De titel van zijn boek schetst een van de meest vreemde momenten in zijn carrière als arbiter: “Gebroken Doelpalen.” Een legendarisch verhaal met een Nederlands tintje in naam van de Haagse arbiter. Tegenwoordig gebruikt Van der Ende het moment als anekdote om uit te leggen hoe een arbiter tegenwoordig ad-rem kan reageren op onverwachte situaties.

“Het was overigens niet de eerste keer dat zoiets gebeurde. Op 21 april 1971 werd de halve finale om de beker tussen NEC en Ajax, toen nog op neutraal gebied, in het Haagse Zuiderpark. Toen Cas Janssens tijdens de warming-up op de lat schoot en de palen zag verschuiven, bleek dat iemand de palen van beide goals de nacht ervoor had doorgezaagd.

Teamwork niet altijd positief

Mario wenst, vooruitblikkend op de wedstrijd van vanavond, Björn Kuipers veel succes: “Hij moet lekker zijn gang gaan en genieten. Ik hoop overigens dat hij beter gesteund wordt dan Kassai gisteren.” De Haagse ex-scheidsrechter maakt zich zorgen over de arbitrage op het hoogste niveau. Mario: “De moderne arbitrage moet tegenwoordig bestaan uit teamwork tussen de man met de fluit, de grensrechters, de vierde official en de vijfde en zesde man.” Een nieuwe werkwijze die nadrukkelijk door de UEFA wordt voorgeschreven.

Hoewel teamwork over het algemeen in een positief perspectief wordt geplaatst en dat vaak ook terecht is, kan dat consequenties hebben voor de kwaliteit van de arbitrage. “Door een dergelijke werkwijze lijkt er een soort taakverdeling te ontstaan die er voor zorgt dat arbiters minder scherp zijn,” legt Van der Ende uit. Een soort uitbesteding van verantwoordelijkheid lijkt het.

Geen topondersteuning

Als we kijken naar de vijfde en zesde man vanavond, dan wordt Kuipers niet gesteund door de nummers 2 en 3, respectievelijk Blom en Nijhuis. Vanavond zijn dat Van Boekel en Liesveld. Mario: “Vergelijk het met jezelf als chauffeur terwijl er iemand naast je zit die aanzienlijk minder rijervaring heeft maar jou vertelt hoe je moet rijden, dat is minder aannemelijk toch?”

Gênant is het te noemen dat we in het jaar 2013 nog moeilijk doen over technische ondersteuning en in plaats daarvan zes verschillende interpretaties van mensen (arbiters) in een situatie als maatstaf hebben in plaats van simpel de herhaling te bekijken op een scherm. Kuipers zal vanavond ongetwijfeld een paar keer extra naar de goals kijken voor aanvang van de wedstrijd in het Westfalen stadion, want door het teamwork van de scheidsrechters zal het doel niet steviger staan.