Buitenland

Frankrijk deelt boetes uit voor onderbetalen vrouwen

25-04-2013 11:15

De Franse Minister voor de rechten van de vrouw, Najat Vallaud-Belkacem (foto), heeft donderdag in een interview met Le Parisien gezegd dat de aangekondigde straffen nu werkelijk zullen worden uitgedeeld voor ongelijkheid in salaris. Twee nalatige bedrijven kunnen binnenkort al hun boetes ontvangen.

Première

De wet voor gelijkheid in salaris bestaat al sinds 2010, maar er zijn nog nooit werkelijk boetes uitgedeeld. De minister zegt echter dat de laatste vier maanden er al 135 overtredingen zijn geregistreerd. In maart kondigde ze al aan dat er financiële consequenties aan verbonden zouden worden, wat neerkomt op ongeveer 1% van de loonsom van een onderneming.

Eerdere cijfers laten al zien dat vrouwen in overheidsdienst in Frankrijk gemiddeld 18% minder verdienen dan mannen die hetzelfde werk doen. In het particuliere bedrijfsleven is dit zelfs 28%.

Vallaud-Belkacem stelt dat de boetes een middel moeten zijn om bedrijven over te halen het risico niet te nemen. Volgens haar zijn deze eerste twee bedrijven nog maar het topje van de ijsberg.