Onduidelijkheid compensatie winkeliers troonwisseling

26-04-2013 17:10

Het is nog onduidelijk voor winkeliers in Amsterdam of ze compensatie krijgen voor de sluiting van hun winkels tijdens Koninginnedag in Amsterdam.

Een aantal winkeliers in de Amsterdamse Gravenstraat moet op maandagmiddag 29 april vanaf 15.00 dicht en mag pas op 1 mei weer open omdat ze heel dichtbij de Nieuwe Kerk liggen. De plaats van de troonswisseling.

Topdag

Johan Silahli is één van de ondernemers die gedupeerd wordt door de verplichte sluiting. Zijn St. Pauls Café moet sluiten vanwege de troonswisseling. “Daar ben ik niet blij mee, dat is normaal gesproken één van onze topdagen,” vertelt Silahli. “Ik weet nog niet of we daar een compensatie voor krijgen.”

Kees Kroese van de winkeliersvereniging Nieuwendijkkwartier deelt de klachten van Silahli niet. “Maar het is nog niet duidelijk hoeveel er gecompenseerd wordt. Compensatie of niet, het is een bijzondere dag, dat vraagt een bijzondere houding. ”

Gemeente

Karlijn van Dongen laat namens de gemeente Amsterdam weten: “Uitgangspunt voor geleden hinder of schade is dat de ondernemers op basis van redelijkheid en billijkheid worden gecompenseerd.”

“In overleg met de ondernemer wordt gekeken naar welke vergoeding passend is. Dat gebeurt onder meer op basis van gegevens van eerdere jaren.”

“De contacten met de winkeliers zijn al wel gelegd, maar de compensaties zijn nog niet bekend,” aldus van Dongen.