Politiek

Sander Terphuis (PvdA) legt bom onder coalitie

27-04-2013 12:28

Update: het PvdA-congres is hier live te volgen.

Een PvdA-werkgroep moet onderzoeken of strafbaarstelling van illegaliteit niet in strijd is met de afspraak om de mensenhandel intensiever te gaan bestrijden. Dat zegt PvdA-voorzitter Hans Spekman zaterdag in Trouw.

De sociaaldemocraten houden zaterdag een congres in Leeuwarden. Er is groeiend verzet in de partij tegen de maatregel uit het regeerakkoord om illegaliteit strafbaar te stellen. Een petitie tegen het plan kreeg steun van prominenten als oud-partijleider Job Cohen, de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de PvdA-fracties in steden als Amsterdam en Rotterdam.

Partijleider Diederik Samsom houdt vast aan de afspraak in het regeerakkoord met coalitiepartner VVD. Ook Spekman wil zich houden aan deze afspraken.

Sander Terphuis

De petitie werd opgesteld door PvdA-lid Sander Terphuis en is reeds door zeker 8000 PvD-leden, waaronder Job Cohen, Eberhard van der Laan en Jan Pronk ondertekend.

Terphuis is geboren in Iran en vroeg in de jaren negentig asiel aan in Nederland. Hij veranderde toen zijn naam naar een Nederlandse.

Terphuis is nog lang niet tevreden met het voorstel van Spekman. Hij noemt het “onvoldoende”.

“Dat ze dit uit de hoge hoed toveren, geeft wel aan dat de partijtop begrip heeft voor de onrust in de partij”, zegt Terphuis. “Dit blijft een kwestie van principes. Het partijbestuur probeert zich te ontworstelen aan de eigen moraal door de maatregel iets minder ernstig te maken. Maar dit raakt aan ons geweten, dus kom op, stap naar de VVD om dit uit het regeerakkoord te halen.”

Bom onder coalitie

Zaterdagmiddag zal Terphuis op het PvdA-congres een moetie indienen tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Terphuis is er van overtuigd dat zeker driekwart van de aanwezigen voor zijn motie zal stemmen.

Als dat inderdaad gebeurt heeft Samsom een groot probleem. Met de motie zal hij iets moeten doen, maar de VVD zal hem tegelijkertijd aan het regeerakkoord willen houden.

Terphuis heeft hoe dan ook nu al een bom gelegd onder de toch al zo wankele coalitie. Het wachten is nu op de grote explosie.

(ANP/TPO)