50 Shades of Orange: Ik, Beatrix

28-04-2013 20:00

Cooking is a matter of cutting. Dat zei Claus het altijd. Maar met haar handen in de bloem, de boter zwart in de pan en een piepende oven, besefte Beatrix dat een andere regel belangrijker was.

Cooking is a matter of timing.

De aardappelgratin mocht al uit de oven, maar ze moest nog beginnen aan haar gebraad. Daar had ze mee gewacht tot het niet anders kon, omdat ze er een beetje bang voor was. Als dat mislukte, mislukte alles.

De boter begon te walmen en zou ieder moment het brandalarm kunnen activeren. Zou alles en iedereen in huis waarschuwen en in alle staten brengen. Hilarisch zouden ze het vinden. Ze greep de braadpan met de mouwen van haar vest en trok die van het vuur. Toen herinnerde ze zich de ragout waarin ze had moeten blijven roeren. Ze dook met een lepel in haar hand naar die pan en roerde alsof ze de vergeten tijd nog kon inhalen. Ondertussen probeerde ze het recept te lezen. Waar was haar bril? Op haar hoofd. Maar haar handen zaten onder de bloem en vettigheid dus ze kon hem niet naar haar neus schuiven. Ze vervloekte het feit dat ze haar kok had gezegd dat ze dit jaar zelf zou koken.

Wat wilde ze nou eigenlijk bewijzen?

In 50 Shades of Orange publiceert schrijver Mariëtta Nollen tot aan de kroning iedere dag een fragment uit haar roman Ik, Beatrix. Zo maar wat scènes uit het leven van onze koningin, die zo maar echt gebeurd kunnen zijn. Het ebook is hier te bestellen. Mariëtta publiceert ook op De Nieuwe Pers en twittert.