Ajax heeft 32ste landstitel voor het grijpen

28-04-2013 00:26

Volgende week zondag kan Ajax de 32ste landstitel definitief veiligstellen. Na de 0-2 winst op NAC is de voorsprong op PSV nog steeds vier punten en dus kan het feest naast de Amsterdam Arena losbarsten als er gewonnen wordt van hekkensluiter Willem II. Een ogenschijnlijk simpele opgave voor de ploeg van Frank de Boer, die als coach alweer zijn derde titel kan bijschrijven. Toch was het avondje NAC zo makkelijk nog niet. ThePostOnline blikt terug op de wedstrijd.

Anthony Lurling

NAC-veteraan Lurling was op oorlogspad. Na het eerste fluitsignaal sprintte de 36-jarige aanvaller linea recta richting Ajax-keeper Vermeer om daarmee een signaal af te geven: NAC ging vechten. Het publiek roerde zich, Lurling werd wild en er ontstonden twee levensgrote kansen. Ajax kwam goed weg. Reden genoeg voor Lurling om feller door te jagen, te schreeuwen en te razen. Op zoek naar de waas voor zijn ogen. De strijd van de man die ooit door kuipvrees Rotterdam verliet was indrukwekkend. Hij zou zijn gram halen en met winst op Ajax alsnog immens geliefd raken bij de Feyenoord-supporters.

Een mislukte omhaal, tenen trappen bij Vermeer, vloeken op de grensrechter bij vier meter buitenspel, professionele overtredingen op momenten dat hij het liefst heel Ajax doormidden had geschopt. Lurling deed alles. En na iedere berisping van scheidsrechter Liesveld keek hij als een schooljongetje dat onredelijk door de leraar behandeld was. Lurling gaat nog een seizoen door, dat is heel goed nieuws.

Tussen de palen

NAC zette goed druk en Ajax kwam er de eerste helft niet aan te pas. Na een geweldige kans van Rick ten Voorde en een kopbal op de lat van Eric Botteghin kon het opgeluchte Ajax zo nu en dan tot het strafschopgebied van NAC combineren. Maar verder kwamen de Amsterdammers niet. Dus dan ga je van afstand schieten. Het is nog onduidelijk welke weddenschap de spelers van Ajax hadden afgesloten, maar binnen een halfuur schoten Schöne, Eriksen, Fischer, Moisander, De Jong en Babel stuk voor stuk schrikbarend hoog over. Echt heel erg mis. Merkwaardig.

Theeleuten

Nebojsa Gudelj, de trainer van NAC, was halverwege de wedstrijd ongetwijfeld een tevreden man. Zijn ploeg had weliswaar moeten scoren, maar er werd heldhaftig gestreden. Dat kost kracht, dus de jongens werden met rust gelaten. Kopje thee en uithijgen.

In de kleedkamer bij Ajax stond een briesende Frank de Boer de boel op te stoken, waarschijnlijk gesteund door Dennis Bergkamp die alleen maar ‘nee’ zat te schudden. Genoeg motivatie om zeven minuten later op 0-2 te staan dankzij een spitsengoal van Sigthórsson en een eigen goal van Gilissen. De rest van de wedstrijd werd er rustig getikt en gecontroleerd gevoetbald. Het verzet bij NAC was gebroken.

Lurling waagde nog een uiterste poging om Ajax-rechtsback Ligeon te torpederen. Twee stramme benen die te laat vlogen.

Volgende week

En dus is NAC nog niet helemaal veilig (al mogen RKC en Roda JC zich grotere zorgen maken) en kan Ajax de oude stropdassen met nummer 1 erop weer tevoorschijn halen. Deze week zullen de Amsterdammers nog stellig volhouden dat ze niet willen praten over een kampioenschap en dat er eerst maar even gewonnen moet worden van Willem II, maar in Eindhoven en Rotterdam is alle titelhoop vervlogen. En ook al moeten de spelers van Willem II winnen om niet direct te degraderen, het is niet waarschijnlijk dat zij het Ajax in eigen huis lastig zullen maken.

Volgende week om 14.15 uur drinkt aanvoerder Siem de Jong champagne, kan nauwelijks missen.