Business

Beatrix leverde Nederland 145 miljard op

29-04-2013 16:50

In Nederland is vaak discussie geweest over bezuinigen op het staatshoofd. Beatrix zou te duur zijn. Maar niks is minder waar. Beatrix leverde geld op.

Beatrix is sinds 30 april 1980 koningin van Nederland. Ze is daarmee, als ze op 30 april 2013 aftreedt, precies 33 jaar aan de macht geweest. De kosten voor het koningshuis bedragen volgens de staatsbegroting 114 miljoen per jaar. De kosten zijn daarmee 3.762.000.000 euro voor 33 jaar koningshuis. Best een aardig bedrag, maar in geen verhouding met wat de koningin in al die tijd heeft opgeleverd.

Imago

Daartegenover staan de inkomsten. De koningin gaat mee op handelsmissies en is op de achtergrond aanwezig bij diplomatieke betrekkingen van Nederland. Zonder koningin heeft een land elke zoveel jaar een nieuw staatshoofd. Obama moest voordat Rutte op bezoek kwam echt even Googlen wie de nieuwe premier van Nederland was. Beatrix zit er al iets langer wat toch wat meer herkenning opleverde bij de groten der aarde.

Onderzoek van econoom Harry van Dalen wees uit dat de Koningin zo’n 4 tot 5 miljard oplevert per jaar. Dit onderzoek nam aan dat het Staatshoofd deuren opent tijdens staatsbezoeken voor ondernemers en belangrijk is in diplomatieke betrekkingen van ons land. Het smetteloze imago van de koningin heeft een enorm grote positieve invloed op het slagen van een handelsmissie.

115 miljard

4 tot 5 miljard per jaar dus. Daar kan die 114 miljoen best vanaf. Om het te kunnen uitrekenen interpreteren we 4 tot 5 miljard als het gemiddelde 4,5 miljard. 33 jaar was Beatrix dus aan de macht. Betekent een omzet, volgens van Dalen, van 148,5 miljard euro. Uiteraard moeten daar de kosten nog van af. 3,5 miljard in totaal op basis van de begroting van 2011.

De totale winst die Beatrix voor ons land gemaakt is dus 148,5 miljard – 3,5 miljard = 145 miljard. Bijna 150 miljard leverde het staatshoofd in die jaren dus op. Willem-Alexander zal aardig zijn best moeten gaan doen om de BV Nederland eenzelfde winst op te leveren.