Politiek

Interview: Harry van Bommel over zijn ‘Teeven-tweet’

29-04-2013 22:02

Rumoer op Twitter rond SP-Kamerlid Harry van Bommel. Eerder maandagavond werd bekend dat de betrapte inbreker die eind 2011 door verschillende mannen in Amsterdam werd mishandeld, zaterdagavond is overleden. De man, Ton D., lag sinds de mishandeling in coma waaruit hij sindsdien niet meer is ontwaakt. Van Bommel plaatste vervolgens een tweet die bij velen niet in goede aarde viel. ThePostOnline sprak met Van Bommel.

Uw VVD-collega Andre Bosman noemt uw tweet ‘schandalig’, het sociaal-democratische Kamerlid Pierre Heijnen noemt uw opmerking ‘ziek’.

“Het enige wat ik heb gedaan was verwijzen naar een opmerking van staatssecretaris Fred Teeven uit 2012 nadat een andere inbreker overleed.”

Toch is het stevige kritiek die u krijgt.

“Kritiek is welkom, dat leidt tot discussie. Maar het was niet mijn opmerking die over het randje was. Dat was namelijk de opmerking van Fred Teeven.”

Teeven zei destijds in de Telegraaf: “Het is treurig dat er iemand dood is gegaan, maar dat is wel een inbrekersrisico (-) De inbreker heeft niets te zoeken in die woning, dus het risico ligt bij hem.”

“Exact. Premier Rutte heeft aan die redenatie zijn zegen gegeven door eens op te merken dat een ‘ferme tik’ gerechtvaardigd is. Dat eindigt dus hier, bij de dood van een inbreker. Deze man is door vier mensen in elkaar geslagen. Vroeger was dat heel gewoon: oog om oog, tand om tand. Dat is niet de kant die we op moeten in Nederland. Het is nu wachten op het volgende incident.”

Terwijl ik u spreek leidt uw opmerking tot veel rumoer op Twitter.

“Iemand zei dat ik een open riool heb geraakt. Dat klopt wel.”

Zelf weleens het slachtoffer van inbraak geweest?

“Jazeker. Woedend was ik. Dat een vreemde jouw eigen domein binnenkomt, alles overhoop haalt en dierbare spullen meeneemt, is onverdraaglijk.”

Wat als u de inbreker betrapt had?

“Dan was ik naar de slaapkamer gegaan, had de deur op slot gedraaid en de politie gebeld. Vergeet niet dat het risicovol is om zo’n inbreker zelf aan te pakken. Je weet niet wat zo iemand van plan is. Maar er zelf op af gaan met een knuppel? Nee. En ik hoop niet dat die vorm van eigenrichting gemeengoed wordt.”

Dus u betreurt uw tweet van hedenavond niet?

“Nee, ik heb geen spijt. Wat ik heb gedaan was agenderen dat eigenrichting tot de dood kan leiden. Met het oproepen tot die eigenrichting ga je een fundamentele grens over. Dat kan en mag nooit hert advies van de regering zijn. En het overlijden van ieder mens – een inbreker of niet – is wat werkelijk betreurd dient te worden.”