Prinses Maxima persona non grata in Argentinië

29-04-2013 15:13

De Argentijnse staat heeft besloten de Argentijnse nationaliteit af te pakken van de aanstaande Nederlandse koningin Máxima. Prinses Máxima van Oranje-Nassau, geboren Zorreguieta, verkreeg bij haar huwelijk met Willem-Alexander de Nederlandse nationaliteit en behield de Argentijnse. Die laatste wordt nu afgepakt vanwege haar huwelijk met de zoon van een oud-lid van de Hitlerjugend en het bestijgen van de Nederlandse troon.

In het Zuid-Amerikaanse land is grote ophef ontstaan toen bleek dat de dochter van Jorge Zorreguieta, een prominent lid van de regering Videla eind Jaren ’70, is getrouwd met Willem-Alexander. De vader van de Nederlandse kroonprins was lid van de Hitlerjugend en zijn moeder keerde haar land de rug toe bij de eerste stap die Duitse bezetters over de grens deden. In de Argentijnse media werd schande gesproken dat de dochter van een groot staatsman in een familie van oorlogsmisdadigers is getrouwd.

Dictatoriaal regime

“Nu haar man ook nog eens op illegale gronden het staatshoofd der Nederlanden wordt, is het tijd een daad te stellen”, aldus de Argentijnse regeringsleider Cristina Fernández de Kirchner. “De Nederlanders hebben nooit kunnen kiezen voor hun staatsvorm. De macht van de familie Oranje-Nassau is illegaal, hun reputatie van machtsmisbruik en zelfverrijking is berucht. Wij wensen geen Argentijnen die deel uitmaken van dit dictatoriale regime en hebben daarom besloten dat Máxima Zorreguieta niet langer de Argentijnse nationaliteit mag voeren.”

Fernández de Kirchner voegde daaraan toe dat Máxima zelf niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misstanden binnen haar aangetrouwde familie.