Leven

Beautydossier: de perfecte wenkbrauw

03-05-2013 15:00

Een van de onderdelen van het gelaat dat het meest sprekend is; de wenkbrauw. Het geeft vorm en body aan je gezicht, mits hij de juiste vorm én kleur heeft. Het lastige is dat het soms voor jezelf moeilijk te bepalen is, hoe je wenkbrauw het best bij je gezicht past. Er zijn drie tools die je helpen om de perfecte wenkbrauw te creëren; wenkbrauwverf, een pincet en wenkbrauwpotlood of poeder.

Wenkbrauwverf

Te koop bij drogisterijen en parfumerieën in allerlei kleuren; bruin, zwart, grijs en lichtbruin. Een voordeel van je wenkbrauwen verven is dat ze vaak voller lijken doordat ze een donkerdere tint krijgen. Ideaal voor in de zomer, wanneer je haartjes gebleekt zijn door de zon. Donkerdere wenkbrauwen geven daarbij veel sprekendheid aan je gezicht, zelfs als je blond bent.

Veel mensen zijn huiverig om hun wenkbrauwen te verven; stel dat ze ineens pikzwart worden? Als je de juiste combinatie gebruikt van kleuren en inwerktijd in de hand houdt, moet het goed gaan! Let op met bruin, als je een rode ondertoon in je haar hebt, kunnen je wenkbrauwen ‘groenig’ worden. Daarom kun je altijd het beste bruine verf mengen met grijs (zachter) of een klein beetje zwart (werkt dieper). De inwerktijd varieert van 5 tot 10 minuten.
Als je het voor het eerst aan het werk gaat met wenkbrauwverf kun je beter een paar minuten uitproberen om te kijken hoe hard de kleur inwerkt op jouw wenkbrauwen. Of als je het niet vertrouwt, dit door een schoonheidsspecialiste laten doen. Schrik niet als je de verf eraf haalt, er blijft altijd een laagje op de huid achter. Dit is te voorkomen door vaseline op de huid bij de wenkbrauwen en op de haartjes aan te brengen.

Pincet

Een Tweezerman, automatische of gewoon een normale pincet, kun je gebruiken naar voorkeur. Tweezermans zijn heel scherp, je kunt er makkelijk haartjes mee opwippen en uittrekken maar je maakt ook met de scherpe randjes snel je huid kapot. Een automatische pincet vereist handigheid, en werkt lekker vlot, maar hele kleine haartjes zijn hier moeilijk mee te verwijderen. De methode met touwtjes epileren is leuk, maar geeft geen ander resultaat. Uiteindelijk trek je toch de haartjes eruit, maar dan slechts op een andere manier die minstens even pijnlijk is.

Voordat je gaat epileren, bedenk dan eerst wát je precies wilt met je wenkbrauw en de vorm. Je kunt absoluut niet ‘gewoon beginnen’. De natuurlijke vorm van je wenkbrauw hoort bij jou, maar er zijn altijd haartjes die er niet bij horen. Gouden regel: je kunt alleen maar teveel haartjes weghalen, niet te weinig. En als je eenmaal jarenlang teveel hebt geëpileerd, komen de haartjes niet meer terug. Er zijn genoeg methodes op internet te vinden hoe je zou kunnen epileren, waaronder de methode waarbij je een potlood vanaf je neusvleugel of mondhoek langs je ooghoek moet leggen en daar zou je wenkbrauw dan ‘moeten’ eindigen. Mensen met een brede neus horen dus automatisch een langere wenkbrauw te hebben, maar als je kleine ogen hebt dan gaat dit niet goed samen. Kijk dus vooral zelf goed naar de vorm van je gezicht, ogen en wenkbrauwen. De voet (begin) van je wenkbrauw is heel bepalend voor de vorm, blijf hier dus zoveel mogelijk van af. Je kunt ook altijd een haartje omhoog wippen met het pincet, voordat je hem eruit trekt, om te zien wat voor effect dat zou geven als je hem daadwerkelijk zou epileren. Houd er rekening mee dat wenkbrauwen nooit symmetrisch zijn, ook al probeer je dit te bereiken. De ene wenkbrauw loopt altijd helaas anders, maar dit is mooi te corrigeren met de volgende tool.

Een van de meest onderschatte make-upproducten, maar zeker een must-have in je toilettas. We bewonderen altijd de wenkbrauwen van celebrities op covers en het is een zeer bevredigend idee dat het allemaal nep is, en binnen ons eigen handbereik. Je hebt alleen een goede kleur potlood of wenkbrauwpoeder nodig.

Potlood

Allereerst; een wenkbrauwpotlood is écht anders dan een bruin kohlpotlood. Wenkbrauwpotloden zijn kouder van kleur, en harder van structuur. Een wenkbrauwpotlood ‘smudge’ je niet zo makkelijk als een zacht kohlpotlood. En dat is maar goed ook, want hierdoor blijft het beter zitten. Potloden zijn makkelijk, in veel kleuren te verkrijgen en je kunt ze zo duur of goedkoop mogelijk krijgen. Belangrijk is dat de kleur aansluit bij je eigen wenkbrauwkleur. Maak nooit keiharde strepen maar probeer de haartjes van je eigen wenkbrauw na te bootsen door kleine streepjes te zetten in dezelfde richting als de haartjes groeien. Je kunt je wenkbrauwen voller en langer maken, of de vorm corrigeren door boven de wenkbrauw streepjes te zetten of juist aan de onderkant. Oefening baart kunst.

Poeder

Poeder is minder hard dan potlood en je gaat minder snel de fout in doordat er vaak sjablonen bijzitten waardoor je de perfecte vorm zelf kunt creëren. Let er wel op dat poeder sneller vervaagt dan potlood, dus na een avondje stappen zal er niet veel meer van over zijn. Laat je goed adviseren in de soort vorm, of probeer zelf meerdere vormen uit. Met de juiste sjabloon en poederkleur heb je in een handomdraai de perfecte wenkbrauw.