Bevrijdingsfestivals: wat moet je gaan zien?

03-05-2013 16:00

Bevrijdingsdag is de dag bij uitstek om één van de bevrijdingsfestivals te bezoeken. Gezien het er steeds meer worden, zetten wij de vijf fijnste edities op een rij.

Bevrijdingsfestival Zwolle

Zwolle pakt zoals elk jaar flink uit met het festival in Zwolle. Met zes podia één van de grote festivals op de vijfde van mei. Met zowel veel bekends op het hoofdpodium als wat alternatiever op het Abbott podium. Het poppodium in Zwolle Hedon, komt met een Sena Talent Stage, met vooral Nederlanderse acts die regionaal aan de weg aan het timmeren zijn. Voor het festival met de meeste variatie moet je in Zwolle.

Sowieso kijken: Nobody Beats the Drum, Mozes and the Firstborn, Villagers
Laat maar zitten: Kane, Di-rect

Bevrijdingsfestival Haarlem

Niet Amsterdam maar Haarlem heeft elk jaar de eer het officiële bevrijdingsfestival te organiseren. Noord Holland komt met veel dansbare muziek, onder andere het eigen Baskerville. Haarlem heeft ook op 4 mei muziek, maar dan van wat meer klassieke aard. Op het festival zelf kun je voor het nodige relaxen op het plein voor de vrijheid terecht.

Sowieso kijken: Qeaux Qeaux Joans4, Good meat
Laat maar zitten: Nielson, Ilse de lange

Bevrijdingsfestival Groningen

Alles wat goed is komt van ver. Met het festival in Groningen is dat zeker het geval. Meest onderschatte festival van het rijtje. Groningen wordt geopend door zingende dames van 70+, iets wat het sowieso al de moeite waard maakt. Ook hier veel variatie, lichte overvloed aan hiphop en alternatieve bandjes.

Sowieso kijken: Jong van hart, Blaudzun, Villagers, Sticks
Laat maar zitten: Miss Montreal

Bevrijdingsfestival Wageningen

Wageningen is 5 mei even hoofdstad van Gelderland. Zeer divers programma waar je je onder andere je moeder mee naar toe kunt nemen. Frank Boeijen en Trijntje Oosterhuis komen namelijk. Verder veel dansbare muziek in de grootste provincie van het land. Verder kan je los op het dance square en is er zelfs een heus ‘pink square’. Je raadt het al, speciaal voor homo’s, bi en transseksuelen. Vergeten we bijna het 50+ plein, of Henk Krol ook komt weten we nog niet. Groot feest in Wageningen.

Sowieso kijken: Eins Zwei & the Paralell Cinema, Handsome Poets, Hans Dulfer
Laat maar zitten: Frank Boeijen

Bevrijdingsfestival Utrecht

Het feestje in Utrecht speelt zich dit jaar weer in Transwijk af. Het steeds grotere festival heeft dit jaar een app die je door de dag heen leidt, nu hopen dat je 3G het ook doet. Veel fijne bandjes in het Utrechtse en dit jaar ook terechte concurrentie voor het Zwolse festival.
Mocht je even geen zin in muziek hebben, Utrecht heeft ook vrijheidscollege’s, voor het zwaardere nadenkwerk.

Sowieso kijken: Mister and Missippi, Ewert and the two Dragons, The Excitemens, Gnucci
Laat maar zitten: Fresku