Kunst

Onbekende hiphop pareltjes

03-05-2013 12:09

Chris Kelly overleed deze week en scoorde in het duo Kriss Kross in 1992 de hit Jump. Wat opvalt is dat veel mensen alleen de grote hits van deze rapper kennen, terwijl juist ook de wat minder bekende nummers de moeite waard zijn. Een rondgang langs alle onbekende pareltjes van onder meer De La Soul en Naughty By Nature.

Jump

Mijn Facebook-timeline is behoorlijk nostalgisch vandaag. Chris Kelly is namelijk overleden aan een overdosis. Het kan goed zijn dat zijn naam niet meteen een belletje doet rinkelen: hij stond beter bekend als de Mac Daddy in Kriss Kross, de jongens van de hit ‘Jump’, een vaste waarde op bruiloften en in foute kroegen.

Chris Kelly scoorde met zijn kompaan Chris Smith (vandaar Kriss Kross) een hit in 1992 en kwam zo in een rijtje terecht van tracks die iedereen leuk schijnt te vinden; menig braderie ontploft nog steeds door Jump en ook liefhebbers van andere muziek dan HipHop springen vrolijk mee.

Dat heeft me aan het denken gezet: na zijn overlijden heb ik mensen alleen maar Jump zien posten en niets van het andere werk dat ze gemaakt hebben. Is het dan juist om de conclusie te trekken dat men zijn andere werk niet leuk vindt? Onbekend maakt onbemind, zo lijkt het. Daarom gaan we deze week dieper in op groepen of rappers met geijkte HipHop hits zoals Jump.

Naughty By Nature

http://www.youtube.com/watch?v=vr-klwxKhow
Als eerste gaan we langs bij Naughty By Nature. Bij het grote publiek beter bekend door HipHop Hooray: een vaste waarde in deze lijst. Voordat HipHop Hooray uitkwam scoorde de groep al goed met O.P.P., mede door het gebruik van ABC als sample, en steeg het nummer tot de zesde plaats in de hitlijsten.
Vooral de andere tracks van het eerste album (Naughty By Nature) zijn het luisteren waard. Uptown Anthem doet het goed als tegenhanger van O.P.P en HipHop Hooray en werd gebruikt in de film Juice, maar vooral Everyday All Day springt er uit. De opvolger 19 Naughty III is wat zwaarmoediger dan de eerste plaat, maar op deze plaat waar iedereen alleen maar HipHop Hooray van kent, komt Naughty wat mij betreft met hun beste werk. Hot Potato, Sleepin’ on Jersey en Ready For Dem tonen aan dat Naughty By Nature meer is dan HipHop Hooray.

Ol’ Dirty Bastard

Tweede op de lijst is Ol’ Dirty Bastard, die de vrouwen nog steeds aan het dansen krijgt met Got Your Money. Met Kelis die de hook zingt en de simpele tekst, kan iedereen in de provincie dit meezingen. Natuurlijk heeft ODB zijn sporen verdient bij The Wu-Tang Clan, maar ook zijn twee solo platen zijn het luisteren waard. Return To The 36 Chambers, The Dirty Version vooral door de scherpe producties van RZA, de features van mede Wu-Tang leden en de scherpe lyrics (meestal totaal over de top) van ODB. Shimmy Shimmy Ya, is een klassieker, The Stomp toont de belachelijke kant van ODB en Brooklyn Zoo is nog steeds een van mijn favoriete Wu-Tang gerelateerde tracks.

De La Soul

http://www.youtube.com/watch?v=oHNdGX8vRSc

Ring Ring van De La Soul mag natuurlijk ook niet ontbreken. Ondanks de grote discografie van De La Soul (acht albums) lijkt het wel of mensen alleen Me, Myself And I en Ring Ring kennen. Mocht je niet bekend zijn met het werk van deze legendarische HipHop groep, ga dan snel 3 Feat High And Rising, De La Soul is Dead, Stakes Is High en de andere albums luisteren.

Deze Hiphop timeline zal je langs tracks als All Good, Say No Go, Stakes Is High en Watch Out brengen. De mannen draaien vanaf 1989 mee en weten zich iedere keer te vernieuwen, waardoor De La zeker nog een keer uitgebreider voorbij zal komen in een van mijn columns!

Roxane Shante

Naast dat het bijzonder was dat Roxane Shante een vrouwelijke MC was die zich met de mannen kon meten, was zij ook een van de eerste artiesten die een beatboxer meenam naar shows. Dit was Biz Markie die met Just A Friend op de proppen kwam. Billboard plaatste deze track in de top 100 van beste HipHop tracks aller tijden en mede door een Heineken reclame van een paar jaar terug is Just A Friend nog steeds relevant.

De legendarische status van Biz in de HipHop scène komt vooral door zijn producties, tracks, beatbox skills en comedy. Tracks als Nobody Beats The Biz, Vapors en Just Rhymin’ With Biz (met Big Daddy Kane) laten zien dat de discografie van Biz Markie meer biedt dan Just Friends. Check hem trouwens ook bij Sesamstraat in Amerika, waar hij een tijd lang Beat Of The Day heeft gedaan!

Jump Around

http://www.youtube.com/watch?v=vfblUSCaAQk

Dan is het misschien wel tijd voor de grootste hit van de lijst, Jump Around van House Of Pain. Bijna iedereen die ik ken is wel een keer los gegaan op een feestje toen deze track gedraaid werd. Het is bijna jammer dat op het eerste album The House Of Pain Jump Around stond, want het album is erg goed maar veel mensen kwamen vaak niet verder dan deze hit.

Put Your Head Out, Shamrocks And Shenanigans, Guess Who’s Back en Fed Up van het derde album kenmerkten de sound van de groep uit L.A. Ik vind trouwens nog steeds de remix van Pete Rock beter dan het origineel, maar dat terzijde

Kriss Kross

Dan sluiten ik af waar we mee begonnen zijn: Kriss Kross. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het moeilijk vind om het verdere werk van de groep te beoordelen, want ik heb ze nooit echt tof gevonden. Warm It Up was de opvolger van Jump en werd een nummer één hit. It’s A Shame stond op hetzelfde album en Kriss Kross scoorde nog wel aardig met Alright en Tonight’s tha Night.

Maar eerlijkheid gebied mij te zeggen dat de jongens van Kriss Kross niet op kunnen tegen de andere artiesten die hier genoemd zijn. Daarom is het misschien dus toch niet zo vreemd dat ik alleen maar Jump voorbij zag komen vandaag.

DJ D-Rok (Daan Koekelkoren) draait onder andere op Wicked Jazz Sounds, Lovebirds en Zwarte Koffie, schrijft en produceert eigen tracks, maar is ook niet te beroerd om ons te onderwijzen in zwarte muziek.