Economie

Zo gaan we dat CPB nooit ‘verslaan’

03-05-2013 13:38

De Nederlandse economie krimpt sneller dan gedacht. Dat blijkt uit de voorjaarsraming van de Europese Commissie. Zo gaan we dat CPB nooit verslaan.

We moeten onszelf uit de crisis spenderen, dan hoeven we niet meer te bezuinigen. Dat bedachten kabinet, werkgevers en werknemers afgelopen maand in hun Mondriaanakkoord. Als we met zijn allen maar genoeg uitgeven dan hoeven we niet extra te bezuinigen. En meneer Mingelen, niet zo somber kijken jij! Consumeren, hup.

Makkelijk

Maar het wordt de spenderende Nederlander niet echt makkelijk gemaakt. Gisteren kwam ANB Amro met een alarmerend rapport over de verder oplopende werkeloosheid.

Vandaag komt Olli Rehn dus ook met cijfers om niet vrolijk van te worden. De recessie houdt aan en de werkloosheid blijft stijgen.

Extra bezuinigen?

Niet doorschuiven maar aanpakken, de verkiezingsslogan van de VVD geldt vanaf komend najaar. Als dan blijkt dat de economie niet groeit moet er alsnog extra worden bezuinigd. Of toch maar niet?

“Door het nationaliseren van een bank (SNS) en door macro-economische omstandigheden die erger zijn dan verwacht komt het tekort hoger uit dan drie procent,” aldus eurocommissaris Olli Rehn.

Daarom krijgt Nederland nog een extra jaartje respijt en hoeft het van Rehn pas in 2014 aan de Brusselse drie-procentsnorm te voldoen.

de Jager

Dat is prettig maar Jan-Kees de Jager zal zich achter de oren gekrabd hebben. De oud-minister van Financiën moest in april 2012 nog alle zeilen bijzetten om die norm te halen.

Een herfstakkoord, regeerakkoord, opengebroken regeerakkoord en een Mondriaanakkoord verder gaan we ons dus uit de crisis spenderen en krijgen we nu weer even respijt. Duidelijkheid was toch een belangrijk ingredient voor consumentenvertrouwen? En dat hadden we toch nodig?

Als de cijfers zo blijven kan er in het najaar wel weer eens een nieuw bezuinigingsakkoord  komen. Iemand al suggesties voor een naam?