Andy van der Meyde: ‘Ik heb voor het eerst in mijn leven gewerkt’

06-05-2013 15:21

Het is weer wat rustiger rond de persoon van Andy van der Meyde. De voormalig international en ex-speler van onder meer Ajax, Internazionale en Everton stond onlangs in het middelpunt van de belangstelling na het verschijnen van zijn biografie Geen Genade. Het boek over de voetballer die zich verloor in een heftig rock-’n-roll bestaan ging meer dan honderdduizend keer over de toonbank, maar na het grote succes verdween de kleurrijke ex-prof weer langzaam uit de schijnwerpers. Reden genoeg voor ThePostOnline om wekelijks bij te praten met Andy van der Meyde.

Ajax is kampioen. Leuk feestje gehad gisteren?

“Ja, het was ouderwets gezellig. Vooral in het supportershome, daar was zó druk dat ik op een gegeven moment maar achter de bar ben gaan helpen.”

Andy als barman?

“Haha, ik heb voor het eerst in m’n leven echt gewerkt. Vonden ze mooi, hoor. Dat was trouwens hard werken, die gasten blijven maar bier drinken, joh.”

Ben je nog bij de huldiging geweest?

“Ik heb wel even gekeken van een afstandje, maar ik stond eigenlijk te ver om de spelers goed te zien. Voor mij stonden 60.000 supporters met sjaaltjes en vuurwerk. Toen ben ik naar Leidseplein gegaan en heb ik daar nog wat biertjes gedronken.”

En daarna?

“Niks, lekker op huis aan gegaan.” Lacht: “Ik ben een rustige oude man geworden.”

Pardon?

“Ja, dat is eigenlijk wel zo. Ik ga nog maar weinig stappen, zo nu en dan drink ik een paar biertjes met vrienden. En ik ga regelmatig uit eten met mijn vriendin. Nee, dat verwachten mensen niet van me, maar vergeet niet dat ik een dochter van anderhalf en een dochter van 2,5 maanden heb. Ik sta iedere ochtend om 6:00 uur op, dan wil je geen kater hebben.”

Nog even over het voetbal. Welke Ajacied ga jij volgend seizoen het meest missen?

“Eriksen. Ik vind hem een superspeler: hij wil altijd belangrijk zijn, staat altijd op de goede plek en is niet gek te krijgen. Volgens mij is hij heel nuchter. Dortmund zou hem willen hebben, las ik. Hij kan dat niveau wel aan, dat is geen probleem.”

En Siem de Jong?

“Siem is natuurlijk ook toe aan een volgende stap. Ik denk dat hij eerst bij een subtopper in Engeland moet spelen, maar uiteindelijk zou hij zomaar het niveau van Manchester United kunnen halen.” Vervolgt: “Het is bij de jongens van Ajax wel de vraag hoe zij zich in het buitenland houden. Als ze hier eens een mindere wedstrijd spelen, staan ze de volgende wedstrijd toch in de basis. In de Europese top werkt dat niet zo. Daar moet je mee om kunnen gaan.”

Tot slot: Theo Janssen kwam gister met een buikje voorbij in Studio Voetbal. Kan dat?

“Ik heb het niet gezien, maar dat zou me wel verbazen. Ik ken Theo al vanaf de vroege jeugd bij amateurclub Vitesse 1892, daar speelden we samen. Hij was eerst een klein mannetje, maar opeens schoot ie uit de grond. Hij werd breder, soms leek ie misschien wat dikker, maar hij is altijd hard blijven trainen in de sportschool. Twee weken geleden was ik nog bij hem op bezoek en hij zag er fit uit.”

Hij is fit genoeg om er nog een seizoen aan vast te plakken?

“Laat ik het zo zeggen: ik hoop van harte dat hij doorgaat. Ik vind hem een geweldige voetballer met een zeldzaam goede pass. Als hij stopt, loopt er weer een creatieve speler minder op de Nederlandse velden.”