Weten & Tech

Je eigen wapen 3D-printen

06-05-2013 13:01

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is het dan echt zo ver. Het eerste 3D-geprinte wapen is een feit. De 25-jarige student Cody Wilson produceerde een wapen dat volledig geprint is met een 3D-printer. Het wapen heet: Liberator en kan straks door iedereen gedownload worden om hem vervolgens te printen. Alleen de metalen slagpin moet er ingezet worden om hem gebruiksklaar te maken.

Ook zit er een 170 gram zware metalen pinnetje in verwerkt. Deze pin is nodig om het wapen legaal te maken in de VS. Het is namelijk in Amerika verboden om wapens te produceren die langs een metaaldetector kunnen passeren zonder deze te kunnen detecteren. Aangezien deze erin zit, voldoet het wapen aan alle eisen om als ‘legaal’ beschouwd te worden.

Enge gedachte

Wilson zei eerder nog dat hij een tegenstander was van de huidige wapenwetgeving in Amerika. Hij stelt dat het best een enge gedachte is dat mensen thuis dodelijke apparaten kunnen uitprinten. Dat is dus ook wat hij wil aantonen met deze actie. Het bedrijf van Wilson, Defense Distributed, wil de CAD-files vandaag nog online zetten, zodat iedereen ter wereld met een 3D-printer het pistool zelf kan uitprinten. In dit filmpje kun je het wapen werkend aanschouwen. Na deze test ontstond er wel een barst in de vergrendeling van de loop.