Meatless monday

06-05-2013 17:00

Het asperge seizoen is begonnen, tijd voor een soep met het witte goud! En dat niet alleen, op meatless monday is het hoofdgerecht een heerlijke zomerse pasta.

Aspergesoep

Ingrediƫnten:
– 500 gram witte asperges
– 250 gram groene aspergetips
– 1 sjalotje
– 1/2 dl witte vermout
– 6 dl groentebouillon
– peper en zout
– 250ml slagroom

Aan de bak

Met dunschiller asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden, houtachtige uiteinden eraf snijden. Asperges tot aan kopjes in stukjes van 1 cm snijden. In pan boter smelten en sjalotjes zachtjes fruiten. Aspergestukjes ca. 2 minuten zachtjes meebakken. Vermout erover schenken en verwarmen tot vocht verdampt is.

Voeg de groentebouillon toe Aspergestukjes in ca. 10 minuten zachtjes gaar koken. Intussen in steelpan met ruim kokend water en zout aspergekopjes en aspergetips in ca. 5 minuten beetgaar koken. In zeef afspoelen onder koud stromend water en goed laten uitlekken.

Aspergestukjes met bouillon in blender doen. Slagroom toevoegen en alles op hoogste snelheid in 1-2 minuten tot gladde, schuimige soep pureren. Soep terugdoen in pan en opnieuw verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper.Serveer en garneer met de aspergekopjes en aspergetips die je apart hebt gekookt.

Zomerse pasta

Ingrediƫnten:
– 350 gram penne
– 8 el pijnboompitten
– 2 el cashewnoten
– 500 gram tuinerwten
– 2 avocado’s
– 200 gram waterkers
– 2 teentjes knoflook, geperst
– 1 el limoen- of citroensap
– 4 el olijfolie extra vierge
– 4 el zeekraal
– peper en zout

Aan de bak

Kook de penne volgens de verpakking in een ruime hoeveelheid gezouten water. Kook de erwten in een klein laagje water. Rooster de pijnboompitten en cashewnootjes in een koekenpan.

Schil de avocado’s en pureer met 300 gram erwten, de waterkers, 6 eetlepels pijnboompitten en alle cashewnoten, knoflook, het limoen- of citroensap en olijfolie. Dit mengels hoeft niet glad te worden, het is juist lekker als het een beetje korrelig is.

Meng de pasta, de overgebleven erwten en de saus door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met de overgebleven pijnboompitten en zeekraal.

Ook iets afgekoeld erg lekker om te eten op een zomerse dag!

Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.