Maaskant: ‘Erehaag voor Ajax? Doen we niet’

06-05-2013 16:43

De spelers van FC Groningen zullen in het laatste duel van de competitie geen erehaag vormen voor de kersverse kampioen Ajax. Waar het in Engeland traditie is om voorafgaand aan het eerste duel na een kampioenschap de spelers te verwelkomen met applaus, hangt Robert Maaskant liever de Nederlandse variant aan. “Erehaag? Doen we niet.”

Vorige week stonden de spelers van Arsenal keurig opgelijnd om de kampioen van Engeland, Manchester United, een warm welkom te geven. Hoewel sommige spelers van Arsenal dit gebruik pijnlijk vonden voor de fans en dus liever niet aan de traditie vasthielden, twijfelde coach Arsène Wenger geen moment: Manchester United was kampioen en de kampioen verdient een erehaag. Zo gezegd, zo gedaan.

FC Groningen-coach Robert Maaskant vindt niet dat we dit gebruik in Nederland moeten overnemen. Op de vraag of zijn spelers voor de wedstrijd tegen Ajax een soortgelijke ode aan de kampioen brengen, antwoordt hij stellig: “Doen we niet.”

“Prima dat ze in Engeland een erehaag vormen, maar in Nederland is het gebruikelijk om de kampioen te feliciteren en de aanvoerder een bos bloemen te overhandigen. Dat zullen we als FC Groningen dus ook doen”, aldus de coach die zich duidelijk weinig aantrekt van buitenlandse rituelen. “We gaan in Nederland toch ook niet stierenvechten omdat het in Spanje traditie is?”