Buitenland

Eerwraak-verdachte Zweden krijgt milde straf wegens leeftijd

07-05-2013 13:12

In Zweden heeft een jongen die uit eerwraak zijn zus vermoordde een gereduceerde straf gekregen. De eis was acht jaar gevangenis. Dat is in hoger beroep  bijgesteld naar vier jaar. De jongen was zestien toen hij met meer dan 100 messteken zijn zus om het leven bracht, die was gevlucht voor een gearrangeerd huwelijk in Irak. Hij zou over een paar dagen zeventien worden en werd in eerste instantie als dusdanig berecht. Als hij als volwassene was berecht, had hij in Zweden levenslang kunnen krijgen.

Van de regen in de drup

Het meisje was 17 toen zij vanuit Irak terug vluchtte naar Zweden. Het meisje werd volgens haar geslagen en verkracht door de oudere man waarmee ze moest trouwen. Ze had contact opgenomen met een organisatie die vecht tegen eerwraakmoorden, maar de autoriteiten negeerden volgens hen de signalen. In april 2012 werd zij met 107 messteken gevonden in haar appartement in de Zweedse stad Landskrona.

Erkenning begrip

Zweden kent meerdere gevallen van eerwraak. De advocaat is blij dat het begrip wordt erkend door de rechtbank en stelt dat dit in de toekomst kan leiden tot meerdere veroordelingen.