Foxy Knoxy schrijft boek

07-05-2013 12:00

Het is november 2007. De twintigjarige Amerikaanse studente Amanda Knox woont net zes weken in Perugia, als haar huisgenootje Meredith Kerchner op wrede wijze wordt vermoord. Op het politiebureau wordt Amanda langdurig ondervraagd. Logisch, denkt ze, aangezien zij Meredith het beste kende. De meisjes waren ongeveer even oud, allebei buitenlanders die de Italiaanse taal wilden leren en ze deelden een badkamer. Wat Amanda niet beseft, is dat de politie haar verdenkt van de moord. De ondervragingen – die die in het Italiaans gebeuren – worden harder en Amanda raakt steeds meer in de war, tot ze een belastende verklaring aflegt.

Het klinkt als een spannende thriller, en zo leest het ook. Maar het boek Wachten tot je gehoord wordt gaat over de keiharde realiteit. De verklaring die Amanda onder druk van de politie aflegde – en later weer introk – was het begin van haar vervolging en een ware mediahype. Foxy Knoxy,  zoals Amanda door de roddelpers werd genoemd, stond op de voorpagina’s van kranten en tijdschriften en werd door de media al schuldig bevonden, voordat zij goed en wel berecht was.

Snel volwassen worden

In Wachten tot je gehoord wordt vertelt Amanda haar kant van het verhaal. Ze legt uit hoe ze in het leven stond, met welke motieven ze naar Italië vertrok en wat zich daar heeft afgespeeld.  Haar verhaal begint als een coming of age roman. Een jong meisje wil op eigen benen leren staan en ontdekt haar seksualiteit. Foxy Knoxy zet zichzelf neer als een naïef kind dat af en toe moeite heeft  aansluiting te vinden bij de rest van de wereld. Wanneer de politie haar na de moord meeneemt voor ondervragingen, beseft de naïeve studente nog niet dat ze verdacht wordt van een moord. Het komt simpelweg niet bij haar op dat mensen zouden kunnen denken dat ze tot iets dergelijks in staat zou zijn. Ze vertrouwt dan ook volledig op een goede uitkomst.

Daar vergist ze zich lelijk in. De politie lijkt vastbesloten te zijn om haar achter de tralies te krijgen. Alles wat ze zegt kan worden verdraaid. Zelfs met bewijsmateriaal wordt geknoeid, alles om maar niet te hoeven toegeven dat ze de verkeerde hebben gepakt. Bovendien laat de politie herhaaldelijk strategische informatie lekken aan de pers, waarmee de publieke opinie wordt beïnvloed. Niet prettig, als je door een jury moet worden berecht.

Amanda begrijpt dat zij zeer persoonlijke details zal moeten onthullen om de lezer te overtuigen van haar onschuld. Gebeurtenissen die normale mensen uit schaamte liever voor zich zouden houden, passeren meer dan eens de revue. Haar jarenlange gevangenschap heeft Amanda geleerd haar trots opzij te zetten wanneer dat nodig is. Wanneer ze zich realiseert dat de politie en gevangenbewaarders haar zien als leugenares, breekt er iets in Amanda dat nooit meer gerepareerd kan worden. Door het leven in de cel is raakt ze haar eigenwaarde, naïviteit en optimistische kijk op het leven voorgoed kwijt.

 

pagina's uit wachten tot je gehoord wordt2

Pagina’s uit Wachten tot je gehoord wordt

Schuldig of niet?

De jonge studente werd vastgehouden tot haar zaak, na meer dan een jaar, voor de rechter kwam. Ze werd schuldig bevonden aan de moord op Meredith en werd veroordeeld tot 26 jaar cel. In hoger beroep werd ze echter vrijgesproken, omdat het bewijs van het OM aan alle kanten rammelde. Amanda had toen vier jaar van haar leven doorgebracht in een cel, ver weg van haar thuis en haar familie.  Ze vloog direct terugvloog naar Seattle. In maart 2013 verwierp het Italiaans Gerechtshof de vrijspraak en werd besloten dat het proces moet worden overgedaan.

Het is aangrijpend om te lezen hoe een onschuldig iemand door fouten van de politie en rechterlijke dwalingen vier jaar van haar jonge leven in gevangenschap moet doorbrengen.  Ze bevindt zich in een vreemd land waarvan ze de taal niet goed spreekt, is ver weg van haar familie en voelt zich verschrikkelijk. Toch blijft haar natuurlijke optimisme de overhand houden: ze heeft niets gedaan, dus het recht zal toch uiteindelijk moeten zegevieren? Amanda trekt de lezer mee de nachtmerrie van haar leven in en weet haar verhaal overtuigend en krachtig te brengen. Waar of niet, dit boek is een echte pageturner dat zelfs de hardnekkigste sceptici aan het twijfelen zal brengen.