Voetbal: De jeugd heeft de toekomst

07-05-2013 10:35

Het zal velen niet ontgaan zijn maar Ajax is alweer kampioen van Nederland. Zondag werd Ajax voor de derde keer op rij kampioen door Willem II met 5-0 te verslaan. Hiermee komt het Ajax van Frank de Boer in een illuster rijtje met de elftallen van Rinus Michels en Louis van Gaal. Het is vooral een bewijs dat het inzetten op de jeugd Ajax geen windeieren heeft gelegd. Een beleid geboren uit noodzaak door grote financiële tegenslagen bleek een gouden greep te zijn. Met Frank de Boer aan het roer had Ajax na 7 magere jaren eindelijk weer de kampioensschaal naar Amsterdam gehaald.

De jeugd

Dat Frank de Boer in 2011 kampioen werd met Ajax mag een klein wonder genoemd worden. Hij trof een stroef lopend Ajax aan met te dure vedettes die Jol en zijn kliek hadden gestald in Amsterdam. Frank de Boer maakte direct duidelijk dat niemand binnen de selectie belangrijker was dan Ajax. Hij zette meteen Mounir El Hamdaoui op de bank te zetten tegen AC Milan. De wedstrijd werd met 2-0 gewonnen maar het zou nooit meer goed komen tussen Mounir en Frank. Het was echter wel meteen duidelijk dat Frank de Boer koos voor de jeugd.

Transfers Ajax

De focus op de jeugd heeft zich uitbetaald in drie landstitels. Er werd ook gebroken met de traditie van het aankopen van spelers uit de tweede garnituur. Ajax kan deze spelers ook zelf opleiden was de gedachte. Het elftal wordt opgebouwd uit jongens van de eigen opleiding aangevuld met gerichte aankopen. Laatste zomer werd er maar voor 6,8 miljoen euro spelers ingekocht. Tobias Sana (€ 400.000), Andersen (€ 1.400.000), Moisander (€ 4.000.000), Boccara en Hoesen (beiden € 500.000). Daarnaast kwamen Schöne, Poulsen en Babel transfer vrij naar Ajax. Daartegenover stond € 32.750.000 aan transferinkomsten van de verkoop van spelers als Vertonghen, Anita en van der Wiel.

48 miljoen

Dit alles staat in schril contrast met PSV. De club die in de zomer van 2011 kopje onder dreigde te gaan, ware het niet dat zij 48 miljoen euro ongeoorloofde staatssteun van de gemeente Eindhoven ontvingen. Ondanks de enorme geldproblemen was PSV niet van plan zijn transferuitgaven te matigen. Voordat de 48 miljoen euro goed en wel was bijgeschreven op de rekening van PSV werd er al 27,25 miljoen uitgegeven aan nieuwe spelers. Daar stond echter maar 15,8 miljoen euro aan transferinkomsten tegenover wat betekende dat PSV 11,45 miljoen euro meer uitgaf dan dat het binnen kreeg.

Tot ieders verbazing had deze enorme kapitaalinjectie in de selectie niet het gewenste effect. Dit is het vijfde jaar dat PSV geen kampioen is geworden. Nu de Europese commissie ook de 48 miljoen van de gemeente beoordeelt als ongeoorloofde staatssteun lijkt PSV zich alleen nog maar meer in de financiële nesten te hebben gewerkt. Waar de financiële problemen Ajax en Feyenoord deden besluiten voor de jeugd te kiezen bleef PSV vasthouden aan het beleid dat ze in de eerste plaats al in de problemen hadden gebracht.

Gegokt en verloren

De gok lijkt zich ook niet uit te betalen. Want ondanks de miljoenen investering in de selectie van PSV is Feyenoord in de laatste jaren met schaarse middelen bijgebleven en is Ajax ze zelfs voorbij gestreefd. De huidige Oranje selectie bewijst ook het gelijk van zowel Ajax en Feyenoord. Beide clubs hebben geleerd dat het koopbeleid niet tot betere selecties leidt maar wel tot meer schulden. Beide clubs zetten nu in op hun sterkste punt en dat is de jeugdopleiding. Ik verwacht dat Ajax en Feyenoord de komende jaren de dienst zullen gaan uitmaken in de eredivisie. Als PSV niet oppast zal de club ten onder gaan aan de financiële malaise. Het is voor de Eindhovenaren te hopen dat zij met de op handen zijnde revolutie de koers eindelijk zullen wijzigen.