Binnenland

Agent die Rishi C. doodschoot vervolgd

08-05-2013 10:56

De agent die op zaterdagochtend 24 november de 17-jarige Rishi C. neerschoot gaat vervolgd worden voor doodslag. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Ook is de aanleiding voor het politie-ingrijpen nu duidelijk: C. bedreigde een Engelsman in een wachtruimte van het Haagse station Hollands Spoor.

C. bedreigde Engelsman

Uit het onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat C. die ochtend een Engelsman aansprak die op dat moment op een bankje lag. In zijn latere aangifte stelt de Engelsman dat de Hagenaar hem meedeelde dat deze plek alleen voor Nederlanders was en dat hij moest vertrekken. Verder zei C. dat hij een vuurwapen bij zich had. Daarbij stak hij zijn hand in zijn binnenzak, waardoor de Engelsman bang werd en de wachtruimte verliet. Op de camerabeelden van de wachtruimte is te zien dat de Engelsman aanspreekt, zijn hand in zijn binnenzak steekt en dat de Engelsman kort daarna de wachtruimte verlaat en het personeel van de NS opzoekt.

Agent mikte rennend op benen maar raakte nek

Drie agenten waarvan één in burger proberen met getrokken pistolen  C. aan te houden op het perron. Deze zette het vervolgens op een rennen. De agent die naar later zal blijken het fatale schot loste, zegt op de benen van de jongen gemikt te hebben. C. werd echter in zijn nek geraakt en overleed kort daarna.

Uit camerabeelden blijkt dat de agent op C. schoot terwijl hijzelf aan het rennen was. Rennend schieten is tegen de instructies. De agent wordt verdacht van doodslag, daarnaast van zware mishandeling met de dood ten gevolge hebbend en  dood door schuld.

De familie van C. deed in december vorig jaar aangifte tegen de politieman én tegen de Engelsman die zei bedreigd te zijn. Meer bij het OM.