Buitenland

Syrië van internet verdwenen

08-05-2013 13:56

Het internetverkeer in Syrië is sinds gisterenavond drastisch gedaald. Het lijkt er dan ook op alsof het land van het wereldwijde web verdwenen is. Ook Matthew Prince van CloudFlare, een bedrijf dat onder andere het internet monitort, liet weten dat het aantal pageviews vanuit het land in vijftien minuten gedaald was van 6628 naar 3.

Vooral het in- en uitgaande internetverkeer in Syrië lijkt getroffen. Het is nog niet bekend of internetdiensten binnen het land zelf nog wel functioneren. Het Border Gateway Protocol (BGP) zorgt voor verkeer tussen providers in het land. Normaal zijn er in Syrië veertig van zulke verbindingsroutes tussen de providers beschikbaar. Dat zijn er momenteel nog slechts drie.

Niet de eerste keer

In het land zijn vaker telefoon- en internetdiensten afgesneden. In de drie jaar dat het conflict tussen rebellen en regeringstroepen bezig is, is door verschillende oorzaken al vaker geen of weinig toegang tot het internet mogelijk geweest, maar een falen van het internet op een dergelijk grote schaal komt niet vaak voor. In november vorig jaar is het land ook al lange tijd van de internetradar verdwenen. Toen was er voor de duur van drie dagen geen toegang tot internet. Daarom vermoed de Syrische oppositie dat dit de schuld is van het regime van Assad. De regering zegt op zijn beurt weer dat het de schuld is van de opstandelingen die het internet gesaboteerd zouden hebben.