‘David Moyes nieuwe coach Manchester United’

09-05-2013 12:08

Het speculeren over de nieuwe coach van Manchester United is sinds de aankondiging dat Sir Alex Ferguson stopt direct begonnen. Twee namen worden genoemd: David Moyes en Jose Mourinho. Laatstgenoemde lijkt het echter binnen een dag al te hebben afgelegd tegen Moyes, die vriend van Ferguson die als coach van Everton de beste papieren lijkt te hebben.

Ideale kandidaat

Algemeen directeur David Gill beloofde gister dat Manchester United snel met een opvolger zal komen. “We zoeken naar een coach die zich bezighoudt met de hele club. Hij moet begrijpen dat niet alleen het eerste elftal belangrijk is, maar ook de jeugd. Daarbij is een hoge mate van loyaliteit belangrijk alsmede ruime ervaring, zowel op nationaal als Europees voetbalgebied.”

Voor The Guardian bestaat er geen twijfel meer: David Moyes is de nieuwe trainer. Een maand geleden zou Manchester United hem al hebben beschreven als de ideale kandidaat. De trainer (net als Ferguson een Schot) zit al elf jaar op de bank bij Everton en heeft de club als het ware opnieuw opgebouwd. Daarbij heeft hij ervaring in de UEFA Cup, bezet hij momenteel een knappe zesde plaats in de Premier League en wordt hij door Ferguson zelf bewonderd. Niet geheel onbelangrijk in de keuze, aangezien Ferguson na zijn trainerschap in de directie plaats zal nemen.

Jose Mourinho wordt eveneens als goede vriend van Ferguson beschouwd en heeft meer dan genoeg ervaring. Maar de mate van loyaliteit en interesse in de jeugd en andere bijzaken van de club staan ter discussie.

Rooney

Howel Moyes zelf nog niet gereageerd heeft, zou uit betrouwbare bron blijken dat de trainer in ieder geval niet ontkent dat hij naar Manchester United vertrekt. Zijn aflopende contract deze zomer voedt de geruchten des te meer. The Guardian verwacht dat Moyes binnen 24 uur de club Everton en zijn spelers zal informeren over zijn overstap en dat het contract bij Manchester United vandaag nog getekend zal worden.

Een voordelige bijkomstigheid van de aanstelling van Moyes is de goede band die de trainer met spits Wayne Rooney heeft. Onder zijn leiding debuteerde Rooney op zestienjarige leeftijd in de Premier League. De spits, die inmiddels al negen seizoenen voor Manchester United speelt, zou deze zomer willen vertrekken bij de kampioen van Engeland. Mogelijk kan Moyes zijn voormalig pupil overtuigen van een langer verblijf.