Weten & Tech

Downloaden 3D-wapen verboden

10-05-2013 13:00

Een mooi staaltje kortzichtigheid van de Amerikaanse overheid. Op last van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken is namelijk het 3D-pistool, genaamd: Liberator, offline gehaald. Dat schrijft Forbes. Het ministerie wil namelijk eerst onderzoeken of het publiceren van blauwdrukken van wapens niet in strijd is met de wapenwetgeving voor de export van wapens.

100.000 downloads

Eerder deze week werd al duidelijk dat het pistool is getest, en dat het wapen perfect lijkt te werken. Het pistool dat uit 15 afzonderlijke delen bestaat, kan na het printen in elkaar gezet worden. Alleen de slagpin en kogels zijn niet van plastic. Dat maakt het onder andere voor metaaldetectors op vliegvelden lastig om het voorwerp te ontdekken. Cody Wilson is bedenker van het ‘print-wapen’, en eigenaar van het bedrijf Defense Distributed. Bij het bedrijf viel donderdag een brief op de deurmat en werden ze gesommeerd het wapen, en 9 andere ontwerpen voor onderdelen van wapens, van hun website te verwijderen. De blauwdrukken van het ontwerp zijn ondertussen al 100.000 keer gedownload van de website van het bedrijf.

Natuurlijk danst het internet niet naar de pijpen van de Amerikaanse overheid, en zeker Kim Dotcom niet. Zijn bestanden-deelsite MEGA maakt het nu ook mogelijk om de bestanden van ‘Liberator’ te downloaden. Ook via andere torrentsites zijn de CAD-files momenteel gewoon van het web te halen.

Levensgevaarlijk

Overigens is het nog maar de vraag of het wel zo verstandig is om het wapen te downloaden en vervolgens te gaan gebruiken. Experts waarschuwen namelijk dat bij gebruik van verkeerde materialen het wapen levensgevaarlijk kan zijn voor de schutter. Het plastic dat gebruikt wordt in consumenten-3d-printers is namelijk niet bestand tegen hoge druk. Dat komt er dus in de praktijk op neer dat het wapen kan exploderen als het wordt afgevuurd. Het rondvliegend plastic zou de schutter in dat geval nog wel eens fataal kunnen worden.