Leven

Jarretelles, onder(gewaardeerd) mode-item

10-05-2013 13:00

De één vindt het kinky, de ander denkt dat je ze alleen bij Christine Le Duc kunt halen, maar wat is minder waar? Laten we eerlijk zijn, er zit natuurlijk wel een spannender randje aan jarretels dan aan het andere ondergoed dat in je kast ligt, maar dat is geen reden om niet ten minste een paar (inclusief kousen) te hebben. Nu de opmars van de spannende slaapkamerspeeltjes is begonnen sinds de rage van ‘Vijftig tinten grijs’, is het tijd om je ondergoedcollectie ook eens goed aan te vullen. Jarretelles zijn een must-have voor in je garderobekast, en sowieso een ondergewaardeerd mode-item.

Back in time

De jarretelle was vroeger de praktische oplossing om de kousen omhoog te houden en daarmee de benen warm te houden onder de jurken. Voordat Nylon in 1935 werd ontdekt, was het lastig om wollen, katoenen en zijden kousen omhoog te houden, vooral omdat deze niet rekbaar waren (de pasvorm liet daardoor ook nog wel eens te wensen over). Daarom werden jarretelgordels en jarretels gebruikt. De jarretels werden aan de gordel of korset bevestigd en ook aan de kousen.

De uitvinding van nylon betekende bijna het einde van de jarretelles. Panty’s kwamen massaal in de plaats van kousen, omdat deze makkelijker en praktischer waren. Daarbij waren jarretelles niet handig naarmate de lengtes van de rokken en jurken korter werden. Panty’s waren een betere oplossing omdat bij kousen de bovenste band zichtbaar werd onder de rok. Leuk feit: gedurende de Tweede Wereldoorlog was er een tekort aan panty’s omdat nylon gebruikt moest worden voor het produceren van parachutes.

These days

Tegenwoordig hebben bijna alle kousen elastiek en siliconen randen aan de bovenkant van de kousen tegen het afzakken. Deze worden ook wel hold-ups of stay-ups genoemd. Daardoor zijn jarretelles in principe geen noodzaak meer, en zouden kousen alleen al voldoen. Maar behalve dat je jarretelles zou dragen om kousen omhoog te houden, geeft dat ‘vintage’ sfeertje dat er omheen hangt, toch ook iets extra’s. Je denkt toch aan die oude filmsterren van vroeger in rokerige loungebars, die elke ochtend even perfect wakker werden als dat ze naar bed waren gegaan. Daarnaast accentueren jarretelles de vrouwelijke vormen, mits de bandjes aan de kousen meer naar de binnenkant van de benen worden vastgemaakt (voor het zandloper-effect) , en zijn ze dus heel vrouwvriendelijk.

Jarretelles zitten bevestigd aan korsetten, corseletten, jarretellegordels en torseletten. En ze zijn gewoon lekker toegankelijk verkrijgbaar bij Hunkemöller, Livéra of New Yorker. Bij de chiquere lingeriewinkels, heb je vaak meer keuze maar daar tel je dan ook vaak het viervoudige bedrag voor neer. Kousen zijn al bij Primark voor €3,- verkrijgbaar, maar dan loop je kans dat je ze niet verder dan je knieën kunt optrekken. Voor betere kwaliteit ga je naar de Bijenkorf of Jambelle of andere lingeriezaken.

In de praktijk

Zorg altijd dat je twee paar kousen koopt, zodat je nooit met ladders hoeft te lopen. Mocht er dan een kous niet het einde van de avond halen, heb je nog twee nieuwe kansen bij je (en ja die passen met gemak in je uitgaanstasje). Daarnaast zijn jarretelles onmogelijk om na een paar wijntjes weer in je eentje vast te maken. (losmaken blijkt nooit het probleem te zijn) Zorg dus dat je het ondergoed over de jarretelles draagt, scheelt een hoop tijd en moeite in de toiletten!

En ja, jarretelles voel je zitten, de bandjes zitten onwennig en het voelt ook redelijk ‘nude’ de eerste keer. Panty’s voelen meer ‘safe’ omdat je een broekje aan hebt, maar panty’s kunnen soms toch tekenen onder een strak getailleerd jurkje, en dan zijn jarretelles best een goede uitkomst! Daarbij stralen jarretelles meer luxe uit en laten je verlangen naar dat old-fashioned ‘Ooh la la’ gevoel.