Meatless Monday

13-05-2013 17:00

Hummus is een soort heilige graal binnen de vegetarische keuken. Hoewel het steeds populairder wordt bij carnivoren als spread/dip kunnen we wel stellen dat de liefde voor hummus bij de gemiddelde vegetariër ongeëvenaard is. Er zijn vele varianten, gewoon in de supermarkt of bij de Turk om de hoek, maar de originele variant is op basis van kikkererwten. Nee, we gaan deze meatless monday geen hummus maken. Ik ga jullie laten zien wat je nog meer voor lekkers kan maken met kikkererwten!

Kikkererwten-peterselie soep

Nodig:
– 225 gram kikkererwten
– 1 ui
– Bosje verse peterselie
– Halve liter groentebouillon
– Sap van 1/2 citroen
– Peper en zout
– Citroenpartjes, om te garneren

Aan de bak

Zeef de kikkererwten en was ze goed schoon met koud water. Kook ze in 1-1,5 uur zacht. Zeef ze weer en pel de dunne velletjes eraf.

Doe de ui en peterselie in een keukenmachine en pureer ze fijn. Mocht je hier geen goede keukenmachine voor hebben, kun je beiden ook zeer fijn snijden.

Verhit olie in de pan en bak het ui-peterselie mengsel op laag vuur, ongeveer 4 minuten.

Voeg de kikkererwten toe, bak 1-2 minuten en voeg de bouillon toe. Breng de soep aan de kook en laat nog 20 minuten pruttelen met de deksel erop.

Pureer de soep met een keukenmachine, maar laat hem lekker grof. Eventueel kun je de kikkererwten ook prakken in plaats van pureren.

Voeg de citroensap toe en verwarm de soep opnieuw. Serveer en garneer met twee gezellige citroenpartjes.

Tofu-groentenstrüdel

Na al bijna twee maanden is het dan toch echt tijd voor tofu, dames en heren. Deze tofu-groentenstrüdel is een genot voor het oog én de smaakpapillen.

Nodig:
– 12 vellen filodeeg + 2 el boter, gesmolten
– 2el olie en 2el boter
– 150 gram aardappelen, geschild en in kleine blokjes
– 1 prei, gesneden
– 2 teentjes knoflook, geperst
– 1tl garam masala
– 1tl chilipoeder
– 1/5tl kurkuma
– peper en zout
– 50 gram okra, gesneden
– 100 gram champignons, gesneden
– 2 tomaten, in stukjes
– 225 gram stevige tofu, in blokjes

Aan de bak

Verhit voor de vulling de olie en de boter in een koekenpan. Voeg de aardappels en de prei toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg knoflook, de specerijen, de overige groenten, de tofu en peper en zout toe.

Roerbak het geheel 5-7 minuten tot de groenten zacht zijn.

Leg het deeg op een snijplank en bestrijk elk vel met wat gesmolten boter. Leg 3 vellen op elkaar en maak zo 4 stapeltjes.

Schep een kwart van de vulling op het midden van het deeg en strijk wat boter op de randen. Vouw de korte kanten naar het midden en rol het deeg dan in de lengte op. Strijk boter op de buitenkant en leg de strüdel op en ingevette bakplaat. Bak de strüdel in 20 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden goudbruin en krokant.

Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.