Binnenland

SS’er Siert Bruins mogelijk deze zomer vervolgd

13-05-2013 17:02

Het Landgericht in de Duitse stad Hagen heeft de 92-jarige oud-SS’er Siert Bruins medisch onderzocht en denkt dat hij ‘Verhandlungsfähig’- gezond genoeg- wordt geacht om zittingen bij te wonen. “Zeker drie uur per dag,” meldt persrechter Jan Schulte aan onderzoeksjournalist Arnold Karskens. Schulte verwacht dat eind juli het proces kan beginnen als aan alle voorwaarden is voldaan. “Er wordt nog gezocht naar getuigen en ander bewijs” zegt hij tegen Karskens/De Nieuwe Pers (betaallink hier). In november is oud-SS’er Bruins aangeklaagd voor moord op de verzetsman Aldert Klaas Dijkema. Hem hangt een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Moord in 1944

Eind vorig jaar werd bekend dat het Duitse Openbaar ministerie Bruins wil vervolgen voor de moord op de verzetsstrijder in 1944. Bruins zou de Nederlander toen samen met een collega van de Sicherheitsdienst hebben doodgeschoten op een fabrieksterrein bij Appingedam. Later zeiden Bruins en de collega dat de verzetsstrijder was omgekomen bij een vluchtpoging. De collega is inmiddels overleden.

Al eerder veroordeeld

Na de oorlog werd Bruins in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld, maar hij ontkwam en vluchtte naar Duitsland. Daar woont hij nog steeds. In 1980 werd Bruins er veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers. Daar zat hij vijf jaar voor vast. Meer achtergrond bij Karskens/De Nieuwe Pers.