Bladen

Angelina Jolie laat borsten amputeren

14-05-2013 08:26

Angelina Jolie heeft haar beide borsten preventief laten verwijderen, omdat in haar familie de kans op borstkanker erg groot is. Dat schrijft de Amerikaanse actrice in een opiniestuk in de New York Times: My Medical Choice.

BRCA1-gen

“Ik zou vijftig procent kans hebben op eierstokkanker en zelfs 87 procent kans op borstkanker”, aldus Jolie in de Times. Ze legt uit dat ze drager is van het beruchte BRCA1-gen. Dragers van dat gen lopen een ernstig verhoogd risico op borstkanker en eierstokkanker. Zo verloor zij haar moeder op jonge leeftijd aan kanker.

“Het is niet makkelijk om te vertellen, maar ik ben heel blij dat ik het gedaan heb. Mijn kans op het ontwikkelen van borstkanker is gedaald van 87 procent tot minder dan 5 procent. Ik kan mijn kinderen vertellen dat ze niet hoeven te vrezen dat ze me zullen verliezen aan borstkanker.”

Implantaten

De operaties van Angelina Jolie begonnen op 2 februari, en zijn op 27 april afgerond. De ingreep is succesvol afgerond met het plaatsen van implantaten. Haar kinderen hoeven dus geen verschil te zien met hun moeder van voor de operatie. “Het enige wat ze kunnen zien, zijn de kleine littekens, maar voor de rest ben ik nog altijd hun moeder, dezelfde als ik altijd was.”