Censuur in Iran geniaal omzeild

14-05-2013 18:00

In gezelschap van orthodoxe moslims poneer ik wel eens de stelling dat – ondanks haar uiterst criminele buitenlands beleid – de VS hoe dan ook superieur aan de Islamitische wereld zijn omdat de serie Southpark er vandaan komt. Beter maatschappijleeronderwijs is immers ondenkbaar.

Een predikende crimineel

Vijf jaar geleden maakten enkele Iraanse producenten echter veel goed door op meesterlijke wijze de censuur in Iran om de tuin te leiden met hun film Marmoulak, dat hagedis in het Perzisch betekent.

De productie gaat over de veroordeelde inbreker Reza, ‘the Lizard’, die na een gesprek met een geestelijke weet te vluchten uit de gevangenis. Eenmaal op vrije voeten doet hij zich voor als imam, waardoor hij in een land als Iran veel respect en privileges geniet, en beleeft hij allerlei komische situaties .

Foutje

In eerste instantie glipte de film door de censuur in Iran, maar toen hij erg populair bleek in de Iraanse bioscopen begonnen de autoriteiten te twijfelen aan hun aanvankelijke oordeel. Een predikende crimineel, dat zat het vrome geteisem daar toch niet zo lekker en Marmoulak is uiteindelijk her en der verboden, maar niet voordat miljoenen mensen ‘m gezien hadden.