Weten & Tech

Site raadt geslacht en leeftijd via Twitter

14-05-2013 14:44

Jezelf een paar jaartjes jonger voordoen op Twitter is er vanaf nu niet meer bij! Een promovendus van de Universiteit Twente heeft nu namelijk een handige website ontwikkeld die zowel de leeftijd als het geslacht van een twitteraar kan raden. De website werkt heel eenvoudig: vul de twitternaam van de persoon in, de website spit een minuutje door de laatste 200 tweets, deze worden vergeleken met 3000 andere twitteraars en vervolgens komt er een leeftijd en geslacht uitrollen.

Het programma weet in 85 procent van de gevallen het geslacht correct te raden. De leeftijd wijkt ongeveer zo’n 4 jaar af. Dat is een mooie score als je nagaat dat het voor een mens al vaak lastig is om een persoon op leeftijd te schatten. Zeker ook omdat het programma alleen maar gebruik maakt van uw tweets, en niet kijkt naar een profielfoto. Het geslacht en de leeftijd worden dus volledig op taalgebruik gebaseerd.

Lange woorden en zinnen

De onderzoeker, Dong Nguyen, ontwikkelde het computerprogramma in samenwerking met het Meertens Instituut dat de Nederlandse taal en cultuur bestudeert. Voor haar onderzoek kijkt Nguyen naar hoe geruchten verspreid worden via sociale media, en hoe verschillende groepen daar een rol bij spelen. Ze zegt: “jongere twitteraars praten vaker over zichzelf en gebruiken veel meer emoticons, terwijl oudere mensen vaak langere woorden en zinnen gebruiken.” Ook zegt Nguyen dat het nakijken of de eigenaar van het profiel een man of vrouw betreft relatief eenvoudig is: “zo praten mannen nu eenmaal meer over voetbal, en vrouwen bijvoorbeeld over nagels.”

Hoe meer mensen de website gebruiken, hoe nauwkeurig deze in de toekomst zal worden. Momenteel is de website ook alleen te gebruiken voor mensen die in het Nederlands tweeten. Ook moet uw profiel openbaar zijn.