Politiek

Boterberg op hoofd Nederland steeds hoger

15-05-2013 17:09

Wie van onze volksvertegenwoordigers of hoge ambtenaren heeft geen boter meer op het hoofd? Dat is de vraag. Het  antwoord op die vraag zal voor velen van ons geen overdenking nodig hebben. Louter het bewijzen van de enorme boterberg is een vervelende klus. Zeker voor de goed betaalde journalisten die als pudding zijn in de handen van hun opdrachtgevers. Zij zouden dit soort zaken moeten uitzoeken en monitoren en niet achteraf er een verhaaltje over schrijven. Toch zijn er soms van die momenten dat het ons in de schoot wordt geworpen. Zo ook het geval Weekers. 

De slimme Bulgaren die Nederland voor honderden miljoenen leegroofden waren op een gegeven moment verbaasd en zelfs verbouwereerd. Het geld bleef niet meer stromen vanuit Nederland. Hoe kan dat nu? En wat doet een notoire fraudeur dan? Die gaat even verontwaardigd informeren hoe het zo maar kan dat er geen geld meer naar Bulgarije komt. Hadden de Bulgaren zelf niet aan de bel getrokken was deze kwestie hoogstwaarschijnlijk gewoon nog maanden doorgegaan.

Maar zoals met zoveel zaken doet een goed voorbeeld volgen en ook Poolse arbeiders die ooit in Nederland hebben gewerkt weten inmiddels de wegen te vinden naar de Nederlandse staatskas.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers vindt het allemaal heel erg, nadat hij op de hoogte werd gebracht, en maant zijn ambtenaren om wat sneller te zijn met hun informatie. Iedereen was op de hoogte van dit reeds maanden durende fraudesysteem van de Bulgaren, behalve onze staatssecretaris. Zelfs Asscher was al op de hoogte. Hoe gek en naïef denkt Den Haag dan dat de Nederlandse burger is?

Nederland is één grote pinautomaat

Het lijkt erop dat het geld met bakken het land uit stroomt. Toeslagen hier en aanvullingen daar. Geld naar Marokko, geld naar Turkije en nu ook naar Bulgarije en Polen. Subsidie naar de Palestijnen en financiële steun naar Libanon. Allemaal wellicht heel begrijpelijk en humaan, maar bij ons gaan ook mensen naar de voedselbank die niet om deze economische ellende hebben gevraagd. Zolang het politiek correcte Nederland maar geen gezichtsverlies lijdt in het buitenland! Vooral positief blijven en flink consumeren, als het ligt aan onze minister-president.

Maar blijkbaar is dit geen hekel punt voor de elite en de politiek of willen ze het gewoon niet zien. Tenslotte zijn het alleen maar de ‘plebs’ die hier een probleem van maken. Nederland is een grote pinautomaat geworden en de hardwerkende Nederlander vult hem wel.

Op zijn smalst

Waarom een discussie in de Tweede Kamer over deze fraude? Waarom Weekers nog een kans geven dit uit te leggen? Dit is toch het risico van zijn beroep? Gewoon die motie van wantrouwen op tafel. Weekers een schop en verder. Maar daar zit het hem nu in. Uit ieder probleem valt weer voordeel te halen. In dit geval voor de PvdA die eventueel  het strafbaar stellen van illegalen de wereld uit kan helpen door mild te zijn voor Weekers en de VVD. En dat heeft zijn prijs. Uiteraard is dit al lang in het torentje geregeld. Uitruilen is niet ongewoon voor dit kabinet.

De maatregelen die nu getroffen gaan worden, zijn die wel conform het EU beleid? Hoelang gaat het duren voordat de boel hier goed wordt beveiligd? Mijn vertrouwen in de politiek gaat in ieder geval naar een dieptepunt.

Ga vooral zo verder met elkaar de hand boven het hoofd te houden.