Voetbal

Champions League-houder Chelsea wint Europa League

15-05-2013 23:10

Chelsea heeft vanavond ten koste van Benfica de Europa League gewonnen. De finale, gespeeld in de Amsterdam Arena onder leiding van Björn Kuipers, eindigde in een 2-1 overwinning voor de Engelsen. De winnende goal van Ivanovic werd pas gemaakt in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

Uitglijden

Benfica, startend zonder vleugelspits Ola John, begon goed aan de wedstrijd. De Portugezen hadden het meeste balbezit en dit resulteerde in enkele kansjes voor onder andere Cardozo en Salvio. Na een kwartier spelen kreeg de ploeg een grote kans nadat een ingestudeerde vrije trap goed uitpakte, maar op enkele meters voor het doel van Petr Cech gleden twee Benfica-spelers uit – niet voor het laatst deze avond – en maaiden daardoor over de bal heen.

Na twintig minuten kroop Chelsea wat uit haar schulp. Een vrije trap van Juan Mata en een afstandsschot van de Braziliaan Oscar eindigden op de vuisten van de Braziliaanse doelman Artur. Benfica herwon echter snel weer de greep op de wedstrijd en bleef kansjes creëren. Het was echter Lampard die vijf minuten voor rust de 1-0 op zijn schoen had, maar zijn zwabberbal werd knap uit het doel gewerkt door Artur.

Koelbloedig

Ook na rust kwam Benfica goed uit de kleedkamer. Cardozo dacht na vijf minuten de 1-0 binnen te kunnen koppen, maar de Paraguayaan stond millimeters buitenspel en werd dus terug gefloten door Björn Kuipers. Na een kwartier spelen was het echter Chelsea dat tegen de verhoudingen in op voorsprong kwam via een goal van Fernando Torres, die koelbloedig Artur omspeelde en de bal zo in het lege doel kon schuiven.

Trainer Jesus van Benfica besloot vijf minuten later in te grijpen en bracht John alsnog in de ploeg. Die stond nog geen minuut in het veld of Benfica kreeg een penalty, na een handsbal van Azpilicueta. Óscar Cardozo faalde niet en schoot de bal achter Cech: 1-1.

Allerlaatste minuut

Een kwartier voor tijd schreeuwde ook het blauwe deel van de Amsterdam Arena om een penalty; Fernando Torres claimde vast te worden gehouden door Luisao, maar Kuipers zag er niets in. Beide ploegen durfden met nog tien minuten op de klok niet vol voor de winst te spelen, uit angst voor een counteraanval. Een verwoestend afstandsschot van Lampard spatte uiteen op de lat en zo leek de wedstrijd uit te draaien op een verlenging.

In de allerlaatste minuut van de extra speeltijd kopte Branislav Ivanovic de bal echter tegen de touwen en bezorgde daarmee Chelsea de Europa League-winst. Chelsea is daarmee de eerste ploeg die de Champions League en de Europa League achter elkaar wint.