David Beckham stopt met voetbal

16-05-2013 17:05

David Beckham stopt met voetballen. Dat heeft de 38-jarige wereldster vandaag bekendgemaakt. Beckham behaalde op de valreep van zijn carrière nog een record: hij is de enige Engelsman die in vier verschillende landen landskampioen werd, te weten met Manchester United, Real Madrid, LA Galaxy en Paris Saint-Germain.

Carrière

De indrukwekkende carrière van Beckham begon in 1993 onder de vleugels van Sir Alex Ferguson, de coach van Manchester United die evenals voormalig teamgenoot Paul Scholes na dit seizoen een punt achter zijn carrière zet. In 2003 werd de middenvelder met het gouden rechterbeen voor een slordige 35 miljoen euro aan Real Madrid verkocht, waar hij gedurende zijn vierjarig verblijf met Galacticos als Luis Figo en Zinedine Zidane samenspeelde.

LA Galaxy slaagde er in 2007 in om één van ‘s werelds grootste voetbalkarakters naar Amerika te halen. Onder andere coach Ruud Gullit mocht de naam van Beckham wekelijks op het wedstrijdformulier schrijven. Hoewel er twijfels bestonden over het vroegtijdig afbouwen van de geroutineerde international in de MLS, bewees Beckham tijdens verhuurperiodes aan AC Milan nog altijd mee te kunnen met de internationale top.

Stijlicoon

In zijn laatste seizoen speelde Beckham na de winterstop bij het rijke Paris Saint-Germain. Opvallend was dat hij met de Franse club overeenkwam dat zijn salaris niet op eigen bankrekening werd gestort, maar ten goede kwam aan arme kinderen in Parijs.

Beckham kwam in totaal 115 keer voor het Engelse nationale elftal uit.

Naast het voetbal verkreeg Beckham internationale bekendheid als de man van ex-Spice Girl Victoria Beckham, het gezicht van sportmerk Adidas, het uithangbord van onder andere Armani en H&M, zijn werk voor Pepsi en Gillette en nog meer reclamecampagnes. De komende tijd kan het stijlicoon rustig nadenken over zijn toekomst, want met zijn bij elkaar verdiende kapitaal van 165 miljoen euro (rijkste Britste atleet aller tijden) kan Beckham selectief zijn in zijn keuzes.