Religieuze politie Saudi Arabië veroordeelt gebruik social media

16-05-2013 16:32

Sjeik Abdul Latif Abdul Aziz al-Sjeik, hoofd van de Saudi-Arabische religieuze politie (de mutawiyin), heeft de burgers van het orthodox islamitische land gewaarschuwd tegen het gebruik van Twitter. Twitter wint razendsnel aan populariteit in het conservatieve koninkrijk en de autoriteiten vrezen dat het medium gebruikt gaat worden om onder andere gevoelige religieuze en politieke onderwerpen te bespreken.

De sjeik heeft duidelijk gemaakt dat iedereen die sociale media sites gebruikt, vooral Twitter, het ‘bestaan heeft verloren in dit leven en in het hiernamaals’.

Soennietisch wahabistisch

De mutawiyin wordt aangestuurd vanuit het staatsorgaan Comité ter bevordering van deugd en voorkoming van kwaad om de sharia, zoals die in soennietisch wahabitisch Saoedi Arabië wordt toegepast, te handhaven.

De religieuze politie heeft sinds haar invoering in het koninkrijk bijna negentig jaar geleden altijd een centrale rol gespeeld maar de laatste jaren is haar invloed, hoewel nog steeds groot, tanende.

Interne hervormingen

Na een dodelijk incident, waar bij een schoolbrand in Mekka in 2002 vluchtende meisjes werden verhinderd het brandende gebouw te verlaten wegens gebrek aan decente kleding, werden na felle binnen- en buitenlandse kritiek interne hervormingen doorgevoerd.

Vorig jaar werd onder de nieuwe chef Sjeik Abdul Latif Abdul Aziz al-Sjeik het grote aantal vrijwilligers afgeschaft en werden opnieuw bevoegdheden ingeperkt. De politie moet het nu doen met 3.500 vaste medewerkers.

Censuur omzeilen

Ondanks alle veranderingen nu toch deze oproep van de sjeik. Hij volgt hiermee eerdere uitspraken van de imam van de Grote Moskee in Mekka die afgelopen april in zijn preek Twitter beschreef als een bedreiging voor de nationale eenheid. Daarvoor had de grootmoefti van het koninkrijk twitteraars afgedaan als ‘gekken’.

In de gesloten Saoedische samenleving wordt Twitter door velen gezien als een mogelijkheid de censuur te omzeilen en op een directe en effectieve manier contacten met de buitenwereld aan te knopen. Ook druppelen nu steeds vaker via Twitter foto’s en berichten naar buiten van protesten in het land of vanuit bijvoorbeeld rechtszalen.

Voortschreidende techniek

Liberale elementen binnen de Saoedische elite hebben gewaarschuwd niet te hard tegen gebruikers van sociale media op te treden. Sommigen gaan zo ver toe te geven toe dat pogingen gebruik van sociale media te verbieden vechten is tegen de bierkaai.

Eens kijken wat de langste adem heeft in Saoedi Arabië of welke andere gesloten samenleving dan ook: censuur op basis van een staatsreligie of een partij, of alsmaar toenemende communicatiemiddelen op basis van voortschrijdende techniek.