Leven

De basis voor de mannelijke garderobe

17-05-2013 15:00

Mannen kunnen na de storm op ThePostOnline wel een steuntje in de rug gebruiken. We maken een frisse nieuwe start, en beginnen met de basis die elke man in zijn kledingkast zou moeten hebben met de nodige toelichting.

De witte blouse

Niet te missen als basis, al spreken we tegenwoordig gewoon van een ‘shirt’ in plaats van blouse. Zonder borstvakje, niet een te lage boord (zoals de shirts van Ralph Lauren tegenwoordig zijn) en ook niet overdreven hoog. Het liefst met een beetje stretch (98% katoen, 2% elastan) en mooi aansluitend.

Het kostuum

Elke man zou een eenvoudig, mooi tweedelig pak in de kast moeten hebben. Deze zou dan gewoon in donker marine, zwart of antraciet moeten zijn. Een dun krijtstreepje zou mogen, maar absoluut geen ruitjes, elleboogstukken of andere toeters en bellen. Materiaal kan eenvoudige scheerwol zijn, of een combinatie met zijde (valt lekker soepel). Klein detail: tegenwoordig hebben de meeste jasjes een dubbele split aan de achterzijde van het colbert, daardoor valt deze mooier op de rug.

Bij het kostuum hoort ook een degelijk overhemd, met lichtblauw zit je altijd goed. Geen ruitjes, oudbollig, maar een fijn streepje moet kunnen!

De jeans

Een jeans hoort duidelijk in de kast als basis, mits deze van mooi donker van kleur is. Geen gebleekte stukken, gaten en dergelijke, gewoon donker blauw, hoog van model en een rechte pijp. De lengte is precies goed als deze op de hiel rust.

Het polo-shirt

Een onderschat item als kledingstuk, maar desalniettemin toch een must in de garderobe. En nee, niet alleen de elite draagt polo’s of de omhooggevallen bevolking die Scapa Sports draagt. Elke man kan een polo aan. Kraag omlaag, onderste knoopje dicht en graag in een van de basiskleuren marine kleur, lichtblauw, of eenvoudig wit. Mocht je de drang hebben om meerdere Lacoste’s over elkaar te dragen, onderdruk die dan.

Het ceintuur

Als man pas je je riem aan, aan je outfit. Zwart voor elke dag, wit voor casual Friday, en cognac voor de chiquere gelegenheden, natuurlijk gematcht met de schoenen en altijd van leder.

Het T-shirt

V-hals T-shirts zijn nodig in de kleuren wit, zwart en eventueel marine. Voor onder shirts, overhemden etc. Altijd handig. De V-hals dient niet te hoog, noch te laag te zijn. Die van de HEMA (100% katoen) voldoen prima.

De smoking

In zwart, altijd. Handig voor de chiquere eetgelegenheden, gala’s en andere feestjes waar black tie tot de dresscode behoort.

De stropdas

Hoewel de tegenwoordige zakenman in het WTC in Amsterdam gerust zonder loopt, ben je niet volledig gekleed in kostuum zonder stropdas. De kwaliteit van polyester verschilt van C&A tot en met Piet Zoomers dus met 100% zijde zit je altijd goed. Fijne prints zijn toegestaan, mits het patroon van het overhemd het toelaat

De sokken

Alhoewel het nu in heel Nederland bekend moet zijn, toch nog even een kleine toelichting: match de unicolor (enkel streepje op de enkel mag) sokken met de rest van je outfit en schoenen.

De schoenen

Lastigste onderdeel van allemaal, want deze keuze is heel persoonlijk. Toch zit je met één paar Van Bommel schoenen (liever niet de Floris Van Bommel-lijn, deze kunnen gelden ter aanvulling), in zwart of cognac, altijd goed.

Lotje Euser is hoopvol. Ook op Twitter.