Politiek

Defensie gemarginaliseerd tot clubje gesubsidieerde vrijwilligers

17-05-2013 10:00

De goedbetaalde officieren bij de krijgsmachten kunnen hun petten wel aan de kapstok hangen als het kabinet zo doorgaat met rigoureus ‘snijden in eigen vlees’. Ze mogen straks allemaal ‘buiten dienst’ aan hun naam toevoegen. Bij de Koninklijke Luchtmacht staan de toestellen grotendeels aan de grond en bij de Koninklijke Marine is het niet veel anders. Fregatten blijven op hun plaats liggen of worden als oud ijzer verkocht. En de landmacht… is daar nog wat van over?

Het was trouwens een hele prestatie voor defensie om tien F16’s de lucht in te krijgen voor de inauguratie van Willem Alexander. De meeste van die kisten zijn normaal niet eens operationeel en staan met achterstallig onderhoud aan de grond. Waar superlijm en Duck tape al niet goed voor zijn.

Beloofd is beloofd

De overheid heeft bij de laatste verkiezingen een belofte gedaan aan zijn burgers. De rekening van deze crisis komt niet alleen op het bordje van de burgers te liggen. Ook bij de overheid zal er flink gesneden worden. Dus wordt er voor miljoenen gesneden bij o.a. defensie.

Wat dat betreft heeft de minister van defensie, de veredelde secretaresse Hennis Plasschaert, een luizenbaan. Het enige wat ze hoeft te doen is snijden en wegstrepen. Geen rekening houden met een optimale militaire capaciteit van Nederland, de veiligheid of de veiligheidsbeleving.

Maar goed, onze volksvertegenwoordigers, u weet wel, die wij zelf democratisch hebben gekozen, waren in 2007 er al tegen om het budget van 2% in stand te houden. Waarom zou je dat doen? Oorlog en dreigingen zijn toch helemaal niet meer van deze tijd in ‘ons beschaafd Europa’?

Dienstplicht en veiligheid waarborgen

De verplichte dienstplicht is jaren geleden afgeschaft. Wat een ouderwets systeem was dat ook. Zo ontneem je jongeren toch de kans op een normale baan en het kost bakken met geld. Dat was toen het argument. Een beetje discipline en ruggengraat zijn geen competenties meer in deze tijd. Je kunt zelfs minister-president worden zonder.

Tegenwoordig tekenen jongeren zelfs als beroepsmilitair om nog enigszins maatschappelijk relevant te zijn. Of ze nu hun handje ophouden bij de sociale dienst of in het leger gaan, significant verschil.

De veiligheid garanderen  en waarborgen in de vrije westerse wereld is een nobel streven, maar daar moet je wel gezamenlijk voor trainen. En zelfs dat kan niet meer. Veiligheid, welvaart en stabiliteit zijn in onze samenleving toch met elkaar verbonden? Wat gebeurt er dan als je veiligheid en welvaart afwaardeert? Blijft de boel dan nog stabiel, en zo ja, voor hoelang?

Als de regering  dan, onder de noemer pragmatisme, alles gaat weggooien, verkopen of schrappen wat onderhoud kost en vooral niet rendabel is, weet ik wel waar we moeten beginnen.

Dilemma
Als de overheid deze bezuinigingen niet doorvoert staan burgers op hun achterste benen en krijgt de overheid het verwijt dat alleen de burger opdraait voor deze crisis. De begroting zal toch op orde moeten komen. Komt het geld niet uit de lengte, dan wel uit de breedte. En dan is toch de krijgsmacht de makkelijkste post, aan de kant van de overheid, om op te bezuinigen. Het koningshuis ceremonieel? Dan defensie ook maar.

Ondertussen wel het budget voor de EU verhogen met 500 miljoen