Buitenland

WK en OS kosten 30.000 Brazilianen woning

17-05-2013 18:17

Voor het potje voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016 moeten dertigduizend gezinnen hun huizen verlaten in Brazilië. Een rapport van vijftig Braziliaanse organisaties stelt zelfs dat er mensenrechten worden geschonden, de experts zijn verbonden aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro.

Lage compensatie

Tot nu toe moesten alleen al in Rio de Janeiro, de stad waar de Spelen plaats zullen vinden, zo’n drieduizend gezinnen hun huis achterlaten voor de bouwwerkzaamheden voor het sportevenement. Vervolgens kregen maar weinig gezinnen een waardige alternatieve woning aangeboden. Families die werden onteigend kregen weliswaar een compensatie mee, maar deze was vaak veel te laag om een nieuwe woning te kopen. Voor 7.800 andere gezinnen dreigt nu hetzelfde.

De onderzoekers stellen dat de honderden miljoenen die momenteel geïnvesteerd worden verder gaan dan alleen sportieve investeringen. Zo moeten mensen vertrekken uit gebieden waar vervolgens vastgoedprijzen enorm stijgen.

Socioloog en stedenbouwkundige Orlando Alves dos Santos Jr. coördineerde de studie. De overheid wilde dat bewoners naar de randen van de stad zouden verhuizen. Daarbij was volgens Santos Jr. sprake van dwang, geweld en schending van mensenrechten. Zo zou er sprake zijn geweest van mensen die niet eens de tijd hadden om hun persoonlijke bezittingen uit woningen te halen. Ook onderhandelen over een eventuele verhuizing naast een graafmachine die alvast klaarstond was niet ongebruikelijk in het land.

Weinig geleerd van het verleden

Ook in 2010 in Zuid-Afrika werden mensen uit hun woningen gezet, en werden wijken ontruimd voor de bouw van allerlei faciliteiten rondom het WK voetbal in het land. Daar lijkt de FIFA dus weinig van geleerd te hebben.

Het Volkscomité, dat de vijftig organisaties heeft samengeroepen, gaat het rapport overhandigen aan de Braziliaanse overheid, de FIFA, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de VN-rapporteur voor het recht op wonen.