Binnenland

Broertjes Ruben en Julian dood

19-05-2013 23:05

De broertjes Ruben (9) en Julian (7) zijn dood. Dat heeft de burgemeester van Zeist Koos Janssen zondagavond bekendgemaakt op een persconferentie in Utrecht. Hun lichamen werden eerder zondag aangetroffen in een sloot nabij het Utrechtse Cothen. Een voorbijganger vond ze rond half drie.

Volgens hoofdofficier van Justitie Johan Bac is het onderzoek nog niet afgerond. De politie heeft de vindplaats afgesloten en zal morgen verder gaan met haar onderzoek. De lichamen lagen in een duiker, een verbinding tussen twee sloten onder de weg door. Sinds 7 mei hebben meer dan honderd politiefunctionarissen onderzoek gedaan naar de kwestie.  Vader Jeroen D. haalde maandag zes mei zijn kinderen op bij hun moeder in Zeist. Hij wilde ze naar eigen zeggen meenemen voor een korte vakantie in Luxemburg. Dinsdagochtend werd zijn lichaam gevonden in recreatiegebied het Doornse Gat, tussen Doorn en Leersum. Hij had zelfmoord gepleegd. Cothen ligt enkele kilometers van Doorn.

De persconferentie in Utrecht.

De persconferentie in Utrecht.

Veiligheid broertjes was al vier jaar in het geding

Sinds de scheiding van hun ouders in 2008 hebben meer dan tien hulpverleners en instanties zich met hen beziggehouden. Dat schreef NRC Handelsblad dit weekeinde. De Kinderbescherming kreeg in april van de politie te horen dat zij ‘binnen twee weken vader zullen gaan oproepen om te worden gehoord als verdachte’. En: “Zoals de zaak nu ligt, zal het dossier uiteindelijk worden ingestuurd aan justitie.” Deze reconstructie stond gisteren in NRC.

In afscheidsbrief stond niets over jongens

Op de computer van de vader van de twee vermiste broertjes werd een afscheidsbrief gevonden.  In die brief stond niets over zijn twee zoons. De brief is op maandag 6 mei om 16.20 uur thuis in Vleuten geschreven. De vader had de jongens die ochtend om 09.30 uur opgehaald.

Eerder zondag stuurde de moeder van de twee broertjes een dankbrief naar de media. Daarin bedankte ze de mensen en instanties die haar en haar familie de afgelopen tijd ‘op een overweldigende en hartverwarmende manier’ hebben gesteund. De afgelopen weken hebben veel burgers gezocht naar de twee. De politie was in eerste instantie niet erg ingenomen met de particuliere speurtochten.