Bladen

Milf-moment hoogtepunt van songfestival

19-05-2013 11:03

Anouk werd negende. Goed werk in het licht van de afgelopen decennia. Maar wat was er nog meer? 10 zaken die u misschien even niet zag.

Beste, leukste en populairste liedje

Het beste liedje van het songfestival was het nummer van Estland, vanwege die prachtige uithaal op driekwart en die melancholische slide-gitaarlick. Het leukste nummer was van Malta dat uitblonk wegens gebrek aan zinloos theatraal gedoe en opviel door prententieloze vrolijkheid en een geestige tekst. Iets over een IT-er die geen tijd heeft om een vriendin te vinden. Het meest populair was ‘Only teardrops’  van het Deens schatje Emmelie De Forest. Onbegrijpelijk, maar goed.

Hoe goed was Anouk?

Anouk was redelijk. Het commentaar hing tussen ‘negatief’  en zeer ‘positief’ in. Conclusie: dan ben je prima middenmoter. Ze haalde het linkerrijtje.

Beatrix ietsje populairder dan Anouk

Elf miljoen mensen keken niet maar Anouk, maar de rest van de natie zat om tien over tien voor de beeldbuis. De aankondiging van Beatrix’ abdicatie trok dit jaar nog net iets meer kijkers dan het vlekkeloze optreden van Noukie.

Burenliefde, maar niet voor Duitsers

De kritiek dat Oost-Europese burenlanden elkaar helpen, is waar. Dat ikstemvoorjoujijstemtvoormij-principe is slechts gedeeltelijk toepasbaar voor Nederland en de buren. Wij gaven België 12 punten, de Belgen ons ook 12. Aan de Duitsers gaven we niks, en zij ook niks aan ons. Danke schön.

De Forest bonus is laag.

De bookmakers zijn goede voorspellers. De winnares van het songfestival stond al weken op nummer 1 in het Unibet-klassement. Je inleg krijg je terug plus een petieterige bonus. Misschien een tipje voor een paar pensioenfondsen. Gegarandeerd laag rendement.

Wie zei daar Milf?

Een jongen in de greenroom probeerde lollig te doen door de hele avond over hashtags te praten en seksistische grapjes te maken. Emmelie de Forest noemde hij een ‘mooi meisje’, maar presentatrice Petra was voor hem een #milf. Oeps! NOS-commentator Jan Smit hapte naar adem en zei dat we die vertaling maar even moesten laten zitten.

En ook nog een stukje homohuwelijk

Een songfestival zonder homo-emancipatie is als oliebollen zonder poedersuiker. Hoort erbij, mensen. Zweden had Jean Paul Gautier de jurk laten maken voor de presentatrice en een camera-man mocht zich hullen in een Madonna punt-bh. Joehaha! Camp! Naar aanleiding van deze beelden heeft Frits Huffnagel naar verluidt nog vier glazen bubbels naar achter geklokt.

En nog meer gay-lol

Maar d’r was meer homohumor. In een Zweedse pr-filmpje zagen we ook nog twee mannen zoenen. Dat was wel een iets gedurfder statement dan die gedateerde punt bh omdat er elders in (Oost) Europa nog steeds gekken zijn die mannen in elkaar slaan die in het openbaar de liefde aan elkaar betuigen. Ooit was Nederland Gidsland. Gisteravond was dat Zweden.

Zweden spotten met zichzelf

Een gidsland met zelfspot en zonder opgegeven vingertje. In filmpjes, tussen de optredens door, zette de Scandinaviërs zich heerlijk te kakken als koude en tikje xenofobe wezens. Douze points voor humor.

Ook iets voor de hetero’s

Opvallend veel mooie vrouwen dit jaar. Het knappe meisjes klassement luidde als volgt. We selecteren op zaterdagavond-gevoel (niet op inhoud).

1. Blond, ordinair en in een glitterjurk. Niets meer aan doen. Haar naam? Wat doet het er toe. Ze komt uit Wit-Rusland. 

2. Zlata Ohnevitsj. De Oekrainese pakte zilver in het totaalklassement. Brunette met klasse. Althans, dat denken we.

3. Nog zo’n mooie donkere dame. En met topstem. Birgit uit Estland. Misschien iets te veel klasse, want de Baltische goudstort eindigde in de onderste regionen.

4. Emmelie de Forest: lief, knap en beetje hippie.

5. Milf? He dat kan er maar een zijn! ANOUK!