Binnenland

Politie: ‘Onze macht niet uit handen gegeven in ‘kalifaat’ Schilderswijk’

19-05-2013 15:31

De politie Den Haag herkent zich niet in het door ochtenblad Trouw geschetste beeld van een ‘shariawijk’ in de Haagse Schilderswijk. “Wij hebben de macht niet uit handen gegeven in dit gebied en zijn juist passievol met deze wijk bezig”, laat een woordvoerder van de Haagse politie aan Omroep West weten.

Volgens de politie werken er in deze wijk ‘interventieteams’ die bestaan uit, onder andere, islamitische buurtbewoners. “Deze mensen spreken jongeren aan op grond van hun eigen normen en waarden. Het kan dan inderdaad gaan om het roken van joints of het drinken van alcohol op straat. Is dat dan sharia-politie? Absoluut niet!”, aldus de politiewoordvoerder.

Ook zegt de politie “geen enkel signaal te hebben ontvangen dat er sprake is van sharia-politie”.

Gemeenteraadsleden

Enkele Haagse gemeenteraadsleden hebben inmiddels een bezoek gebracht aan de wijk. Zij spraken met diverse bewoners maar geen van hen herkende zich in de door Trouw geschetste situatie.

Wel wordt erkend dat de meerderheid van de bewoners moslim is. “Veel vrouwen dragen een hoofddoek, veel mannen een baard. Maar dat wil nog niet zeggen dat ze orthodoxe moslims zijn”, aldus een oud-voorzitter van een bewonersvereniging.