Weten & Tech

Hipsters in de rouw: Yahoo! koopt Tumblr voor 1.1 miljard ‘cash’

20-05-2013 17:04

Eind vorige week stak het gerucht al zo sterk de kop op dat het eigenlijk al als nieuws werd gebracht: internetgigant Yahoo! die hipsterblogdienst Tumblr zou kopen. Het nieuws is nu ook daadwerkelijk nieuws, en inmiddels met een ‘animated gif’ bevestigd door Yahoo! CEO Marissa Mayer. Via Tumblr.

Tumblr blijft onafhankelijk

De overname van een relatief nieuwe dienst door een al langer bestaand bedrijf is altijd nog al spannend en Mayer lijkt met haar aankondiging aan te willen geven dat ze in ieder geval een beetje iets van de wereld van Tumblr begrijpt. In de eerste aankondiging geeft ze verder aan dat Tumblr als onafhankelijk bedrijf binnen Yahoo gerund zal blijven worden.

We promise not to screw it up. Tumblr is incredibly special and has a great thing going. We will operate Tumblr independently. David Karp will remain CEO. The product roadmap, their team, their wit and irreverence will all remain the same as will their mission to empower creators to make their best work and get it in front of the audience they deserve.

In een volgende post op Tumblr geeft Mayer verder aan dat ze begrip heeft voor het verschil in bedrijfsculturen, wederom aan de hand van een gifje. In verdere berichtgeving maakt Yahoo! bovendien de nadere opzet van de overname duidelijk, de aandeelhouders van Tumblr kunnen een gezamenlijk bedrag van 1,1 miljard dollar tegemoet zien. Bijna geheel cash uit te betalen.

De overnames van Yahoo

In het bijzonder in het geval van Yahoo worden overnames nogal kritisch bekeken. Eerder nam Yahoo! al fotodienst Flickr over voor een bedrag dat rond de 35 miljoen gelegen zou hebben. Nog steeds is het de vraag of ze dat geld er een beetje uit hebben, al staat die dienst tenminste nog. De overname van ‘social bookmarking’ dienst Delicious draaide namelijk uiteindelijk uit op een fiasco waarna het met forse verliezen werd doorverkocht aan de oprichters van Youtube. (Zelf geen onbekenden met overnames, zij verkochten de nog steeds succesvolle dienst aan Google.) Nog dramatischer was de aankoop van Geocities. Eens dé plek voor de gewone internetter om een website te beginnen, nu… geheel afgeschreven en compleet offline gehaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat men het hart vasthoudt bij een overname van het immens populaire Tumblr door datzelfde Yahoo.

Het is voor Tumblr en haar gebruikers te hopen dat de eigen sfeer van Tumblr ook echt gewaarborgd kan worden. Wellicht kunnen zij enige hoop putten uit het feit dat de huidige CEO van Yahoo niet het brein achter de eerdere fiasco’s was en ook binnen Yahoo! een nieuwe (zij het misschien juist wat conservatievere) wind laat waaien. Marissa Mayer was ’employee 20′ bij Google en staat sinds juli vorig jaar aan het hoofd van het internetbedrijf.