Stalker Zwolse Lübeckplein blijkt kunstenares

20-05-2013 12:00

Iemand maakt stiekem foto’s van mensen die op het Lübeckplein in Zwolle lopen. Inmiddels zijn het er vele duizenden. De fotograaf maakt de kiekjes vanuit een flat naast het plein, dat is gelegen naast het station. De foto’s, die vanaf februari worden gemaakt, zijn allemaal te zien op Facebook. Nu, drie maanden later, is de fotograaf ontmaskerd.

Het gaat om een meisje die op de kunstacademie zit en bezig is met haar afstudeerproject. Vera, heet ze. Vera wil mensen op hun privacy wil wijzen, want “door de hele wereld worden camerabeelden gemaakt van mensen zonder dat ze dat weten. Daar gebeuren ook dingen mee die soms niet altijd kunnen,” zegt ze tegen de Zwolse jongerenwebsite MijnZ.nl.

Deze uitspraak doet wellicht denken aan de documentaire van Peter Vlemmix. Hoe anoniem zijn we tegenwoordig nog? Mensen op social media uiten hun kritiek over de actie. Zo ook Suzanne Kaptijn. “Beste Vera, ga eens goed nadenken over de nadelige effecten die sommigen hierdoor zullen ondervinden.”

Benieuwd of je online staat of voel je je graag spion? Check de Facebook waar alle foto’s opstaan hier. Volgens het portretrecht mag je Vera mailen om je foto te laten verwijderen. Naar eigen zeggen doet ze dat ook gewoon.