Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

21-05-2013 17:00

Was er niet een tijd, niet eens zo lang geleden, waarin je werd overspoeld met sportjes (zo stel ik me dat voor, ik heb nou eenmaal niet een geweldig geheugen) die je vertelde hoe belangrijk het is om elke dag zeker 2 liter water te drinken? Maar waarom eigenlijk? Waar is het goed voor? En waarom blijft het zo moeilijk om hieraan te voldoen? Deze week dus maar de challenge: Elke dag genoeg water drinken. In navolging van Nadja die dit een paar weken geleden al deed.

Limo en water

Eigenlijk twijfelde ik maandag ochtend nog welke challenge het ging worden deze week. Ik had eindelijk weer eens hakken aan, dus een week lang hakken dragen lag voor de hand. Die houden jullie dan ook van me tegoed. Beter ook zo bleek in de loop van de dag, toen mijn voeten best een beetje pijn gingen doen en ik me belemmerd voelde door die palen. Maar dat is iets om op een later moment te overwinnen en een challenge die duidelijk wat training vergt.

De twijfel viel weg toen mijn collega’s vroegen welke challenge het gingen worden deze week en ze eigenlijk wel mee wilden doen met mijn water-drink-challenge. Samen een challenge doen is natuurlijk veel leuker, en de keus was dan ook snel gemaakt. Wel volgde er een discussie over wat nou precies wel en niet mocht binnen deze challenge. Om collega A. tegemoet te komen besloten we dat limonade (naast natuurlijk water) ook mocht. Koffie (uiteraard) en zelfs thee zouden we niet meerekenen.

Let’s do this

Dag 1 ging heel goed. Ik heb al tijden een Bobble (dat is zo’n fles met een filter, in mijn geval vooral voor de sier) van een liter op mijn bureau staan zodat ik niet steeds water hoef te halen, alles om het mijzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. De bedoeling was dat dat ding minimaal anderhalf keer leeg moest voordat ik naar huis ging. Eitje zou je zeggen. Toch waren er voor deze week dagen waarop ik aan het einde van de dag nog niet op de helft was.

Maar waarom?

Even terug naar het waarom. Waarom moesten we ook alweer 2 liter water per dag drinken? En is het niet te veel? Ik heb weleens gehoord dat wanneer je te veel water drinkt je ook ‘goede dingen’ wegspoelt (excuses voor de Jip en Janneke taal). Op internet las ik dat voldoende water drinken ervoor zorgt dat je voedingsstoffen goed oplossen, waardoor ze kunnen worden opgenomen in de darm. Daarnaast zorgt het voor de transport van voedingsstoffen- en afvalstoffen in het bloed en het regelen van de lichaamstempratuur (bron: Voedingscentrum).

Verder zal ik hier niet te diep op ingaan, maar ik weet nu wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer water je moet drinken. Ik zit zelf al in de groep van 2,3 liter water per dag. En dat je naast water ook mag kiezen voor thee, koffie (?), melk, frisdrank (??) en vruchtensap. Zelf heb ik het lekker bij water gehouden.

Five Down

Ook deze vijfde week was een succes. Ik heb er vooral voor gezorgd dat ik overdag minimaal een tot anderhalve liter dronk, zodat ik er thuis niet meer echt over na hoefde te denken. Afgemeten heb ik het verder niet en ik voel me ook niet anders, maar ik ga er in dit geval gewoon maar vanuit dat het wel goed zit.

Lotte Besse onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Nadja Neeven aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.