Politiek

Dwangvoeding hongerstakende illegalen mag

21-05-2013 21:34

Hongerstakende illegalen in vreemdelingendetentie mogen wel degelijk dwangvoeding krijgen. Dat schrijft de Raad van State in een tot nu toe vertrouwelijke brief aan staatssecretaris Fred Teeven. Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond.

Teeven vroeg en kreeg advies…

Onder omstandigheden bieden het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en nationale wettelijke voorschriften ruimte om honger- en dorststakers dwangvoeding te geven. Dit blijkt uit tot nu toe niet openbaar gemaakte informatie, een zogeheten ‘voorlichting’, van de Raad van State. De Raad schreef dat advies op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Hij deed dat verzoek begin vorige week, tijdens het hoogtepunt van de hongerstaking in detentiecentrum Rotterdam.

…en wil gelijk aan de slag

Nieuwsuur wist ook de hand te leggen op interne e-mails van het ministerie van Justitie aan het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen, waar de honger- en dorststakers naartoe gebracht worden, wanneer hun gezondheid verslechtert. Uit die e-mails blijkt dat Justitie meteen na het advies van de Raad van State op zoek is gegaan naar een arts in het JMC die, als daar medische noodzaak voor was, bereid zou zijn dwangvoeding toe te dienen.